Около 500 души протестираха срещу ACTA във Варна
Около 500 души протестираха срещу ACTA във Варна / снимки: Impact Press Group
Около 500 души протестираха срещу ACTA във Варна
50117
Около 500 души протестираха срещу ACTA във Варна
  • Около 500 души протестираха срещу ACTA във Варна

Около 500 варненци се включиха в общонационалния протест срещу търговското споразумение за борба с фалшифицирането АCТА. Минусовите температури не попрeчиха на протестиращите, предимно млади хора, да излязат и да изразят несъгласието си с ограничаването на свободата в Интернет.

Сборният пункт в морската столица беше на Козирката. Участниците носеха плакати, които гласяха: „Мислете, докато е още легално! „Stop ACTA”, “Say no to ACTA”, „ACTA – комунист в агнешка кожа”. Много от протестиращите бяха скрили лицата си с маски - символ на движението на анонимните.

Със скандирания „Не на АCTA”, „Свободен Интернет”, „Долу АCTA!” множеството премина през площад „Независимост”, след което тръгна по бул. „Княз Борис  I”. Протестиращите стигнаха до Фестивалния комплекс, след което част от тях се насочиха към общината. За там те обаче нямаха разрешение. В крайна сметка шествието тръгна отново към Козирката, където по-късно приключи.

„АCTA не може да защити потребителите, поне не в сегашния си вид. Ще нанесе много по-големи вреди, отколкото ще помогне”, заяви Християн Христов, който е един от организаторите на протеста. Той е на 19 г., ученик в IV ЕГ. Неотдавна е завършил на шесто място в национална викторина по английски език, разкри учителката му Юлияна Венкова, която също беше на протеста.

“Потребителите в момента нямат нужда от защита. От нея се нуждаят производителите, чието изкуство е откраднато от въпросните потребители. Според мен потребителите не бива да бъдат санкционирани за това, че са принудени да свалят музика или филми. Самите производители трябва да намалят цените си, за да могат онези, които искат да платят, но в момента нямат тази възможност, да могат да го направят”, каза Христов.

Той изтъкна, че ако днес не бъдат чути, следващата стъпка ще бъде още един протест. „Ние няма да се примирим. Ще направим колкото протеста е необходимо, докато Европейският парламент не ни чуе и не преосмисли своето решение”, категоричен е тийнеджърът.

Около 500 души протестираха срещу ACTA във Варна
netinfo

„Не бива да има посегателство над личното пространство и гражданските ни права, а с постоянното следене точно това ще се случи”, допълни Диян Бахнев, другият организатор на протеста. Той е на 23 години, студент по компютърни системи и технологии в Техническия университет във Варна.

На протеста бе и Гий Клъб от Люксембург, който е избрал да живее във Варна и от три години е в морската ни столица. „Аз съм тук, за да протестирам срещу това споразумение. Искам отворен Интернет, отворена демокрация, отворена платформа за идеи, каквато в момента е Интернет и трябва да остане за всеки”, сподели мъжът.

Да изрази недоволството си от начина, по който споразумението беше прието, дойде и Янислав Танков, член на Българската WEB асоциация.

„Трябва да се върви в тази посока – защита на авторските права, но не по този начин. Утре това споразумение може да бъде използвано за частно разследване срещу всеки един от нас. Т.е. ако аз имам блог, всеки може да изиска от доставчика ми моите персонални данни. Освен това не е правилен начинът, по който този закон така тихомълком беше приет. Нямаше никакво обществено обсъждане”, сподели още Танков.