Германия отказа да подпише АCТА, Латвия спря ратифицирането на споразумението
Германия отказа да подпише АCТА, Латвия спря ратифицирането на споразумението / www.sxc.hu

Германия няма да подпише АCТА - Търговското споразумение за борба с фалшифицирането, въпреки че преди това беше дала принципно съгласие, че ще го направи, предаде ДПА, като се позова на източник от германското правителство.

Споразумението цели да защитава правата върху интелектуалната собственост, в това число и нарушенията в интернет. Споразумението беше подписано от 22 от страните членки на ЕС през януари. От тогава АCТА стана повод за протести, главно в интернет, на хора, които казват, че то ще изисква страните, които са го подписали, да наказват със съд и затвор дори и нарушенията с нетърговска цел.

Междувременно Латвия преустанови ратифицирането на споразумението срещу интернет пиратството. Заедно с още 21 европейски страни Латвия подписа на 26 януари в Токио търговското споразумение АCТА. По различни причини споразумението не са подписали Германия, Естония, Словакия, Кипър и Холандия. Ще изчакаме останалите да го подпишат, заяви говорителката на латвийското министерство на икономиката Дайга Грубе.

Ние подписахме споразумението, но сега ни става ясно, че то се нуждае от обсъждане и искаме да сме сигурни, че сме извършили необходимите разисквания, преди да представим документа в парламента, добави тя.

Целта на договореното между Европейския съюз, САЩ, Япония, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Сингапур, Южна Корея, Мароко, Мексико и Швейцария споразумение е да се бори с фалшификациите в много широк смисъл - от лекарства и други стоки до незаконното сваляне на съдържание от интернет.

Според критиците на документа текстът му е много неуточнен, оставя вратички за злоупотреба от страна на собствениците на авторски права и може да представлява нарушаване на основни свободи в Мрежата.

За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде ратифицирано от националните парламенти на подписалите го страни, както и от Европейския парламент.

Полша и Чехия замразиха ратифицирането на документа. Словакия също преустанови подготовката за приемането му.

За събота са планирани нови протести срещу АCТА в десетки европейски градове. Латвийските интернет потребители възнамеряват да протестират в понеделник, 13 февруари.