Морето разкри римска сграда край Сарафово
Морето разкри римска сграда край Сарафово / пресцентър Община Бургас
Морето разкри римска сграда край Сарафово
50048
Морето разкри римска сграда край Сарафово
  • Морето разкри римска сграда край Сарафово

Сграда с канализация от късноримската епоха излезе край Сарафово след като високите вълни от последните дни издълбаха брега. За уникалната находка на морския бряг, близо до военен имот  съобщи кметът Димитър Николов, който по обед беше на мястото на събитието. По думите му ясно се вижда зид, тръби и се е открил ъгъл на сградата. Вълните са срутили брега и са разкрили археологическите останки сред които части от делви и грънци.

За наличието на римско селище в района на Сарафово свидетелстваха намерените още през лятото части от колони и плочи датирани от 3 в. Според археолозите възможно е в района да е имало римски военно стратегически пост.

Николов разказа, че още през лятото заедно с директора на НИМ проф. Божидар Димитров и вицепремиера Симеон Дянков са били на мястото и са обсъждали вариантите за финансиране на археологическа експедиция за да не бъде разграбен района от иманяри.

Кметът ще запознае със случая премиера Бойко Борисов и ще разговаря за осигуряването на бързи средства за спешните археологически проучвания на терена.