Домът на хумора и сатирата посреща с обновена зала гостите
Домът на хумора и сатирата посреща с обновена зала гостите / ДХС

Габровци и гости вече имат почти нова изложбена зала. В навечерието на 40-тия рожден ден на Дома на хумора и сатирата завършиха ремонтните дейности и новата аранжировка в зала 1, наречена „Корените на габровския хумор" . Залата вече има вътрешна изолация, нова дограма, ново и работещо отопление, ново осветление, нови тематични акценти. Всеки момент във фоайето ще се появи и още една придобивка, също дело на музейните специалисти: информационно рекламно пано. То ще улесни всеки неорганизиран турист, а пестеливите информационни текстове на български и английски език ще ориентират гостите, търсещи подробности за атракциите и постоянните изложби в музея.

Постоянната експозиция „Корените на габровския хумор" се появи за първи път преди 25 години и беше съвместна инициатива на музейните уредници и лично на големия Борис Димовски. Той смяташе, че всеки музей, дори и с най-сериозна тематика, трябва да допуска елементи на хумор, още от входа да те грабва виц или весела история. Сега в новата зала е запазено оформлението на Димовски (дали това не са единствените съхранени рисунки на големия художник?), само е освежено и имате усещането, че художникът току-що си е тръгнал...

Изложбата може да бъде илюстрация как паралелно си съжителства традицията и модерното, без да си противоречат, а само като се допълват. Така до полушеговитите експонати, свързани с реалии в габровските вицове, вече са мултимедийните презентации в разширената част на залата. Два филма представят Габрово.

Първият  го показва като столица на хумора и самия Дом, „подслонявал" смеховата култура на народите вече 40 години, а вторият повежда посетителите по някои от забележителностите на Габрово - паметници, мостове, събития, хора. Става дума и за създателя и пръв директор Стефан Фъртунов, и за Чапа, автора на повечето от скулптурните фигури в Парка на смеха, и още и още... Текстовете и в презентациите, и в залата са на български и английски език. От екрана звучат много подходящи хумористични песни: „Габрово, Габрово", музика и изпълнение Радослав Талев и Ваня Талева, а втората „Габрово, добър ден!" е по музика на Йордан Чубриков в изпълнение на Христо Кидиков.

Сред експозиционното пространство могат да се организират занимания, учебни часове, да се правят срещи, така може да се използва многофункциалността му и от ученици, и от други посетители. Екипът, създал това в навечерието на големия рожден ден: Татяна Цанкова, инж. Петьо Йорданов, инж. Чедомир Михайлов, Йорданка Шиякова, Стефка Боева, Велина Казакова, Стефан Казаков.