Вкарват всички язовири и съоръжения от водния сектор в единен регистър
Вкарват всички язовири и съоръжения от водния сектор в единен регистър / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Нона Караджова за единния регистър за язовирите и стопанисването им
49951
Нона Караджова за единния регистър за язовирите и стопанисването им
  • Нона Караджова за единния регистър за язовирите и стопанисването им

Всички язовири, водопроводи и защитни диги в страната ще бъдат включени в единен регистър, който ще се поддържа в министерството на регионалното развитие и благоустройството. За това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова. В интервю за Дарик кафе тя обобщи законодателните предложения, свързани със стопанисването и контрола върху язовирите, които скоро правителството ще внесе в Народното събрание. По думите на министър Караджова не трябва да остане нито един язовир в страната, дори и най-малките, който да бъде без ясен стопанин и без охрана.

„За всички съоръжения във водния сектор - не само язовирите, но и водопроводите и защитните диги, цялата система за снабдяване с вода, отводняване и пречиствателни съоръжения, ще бъдат обобщени в единен регистър, който да се поддържа в Министерството на регионалното развитие и благоустройството", обясни министър Караджова.

Язовирите контролирани от МИЕТ, а регистъра за тях в МРРБ

След водното бедствие в харманлийското село Бисер преди два дни екоминистърът подчерта, че е нужен регистър, който да отразява реалното състояние на язовирите в цялата страна. Вчера премиерът Бойко Борисов съобщи, че един орган ще поеме контрола върху язовирите в страната, като стана ясно, че това ще бъде държавното предприятие „Язовири и каскади" към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Ако регистърът на язовирите и водните съоръжения се поддържа в МРРБ, това би означавало, че втори министерство ще сподели отговорността за управлението им.

По думите на министъра на околната среда целта на този регистър в МРРБ, който се планира да бъде създаден с подготвяните в момента законови промени, е да няма изпуснати съоръжения, за които да няма информация. Както и да има пълна информация за количеството на водните съоръжения и за тяхното състояние.

Идеята - да няма язовири без стопани и охрана

Нона Караджова допълни, че на вчерашното заседание при премиера са договорени законови промени, които целят в страната да няма нито едно съоръжение без оператор, който до носи отговорност за стопанисването му. „Дори и не дай си боже да има такива съоръжения, компетентните власти да имат право независимо от собствеността им, да предприемат всички възможни действия за това да бъде сигурно", допълни екоминистърът.

Министър Караджова подчерта, че е задължително язовирите, дори и малките, да имат охрана. Особено в случаите, където има рискове за високи води и при очаквани необичайни метеорологични условия.

Тя напомни лансираното още вчера намерение на правителството да предложи на общините сами да се откажат от собствеността на язовири, за чиято поддръжка или ремонти нямат средства. „Поне в нашето министерство досега не сме получавали отказ от местната власт за стопанисване и поддържане на тези съоръжения. Надявам се обаче, че след тази трагедия общинските съвети ще вземат отговорни решения, за да предадат тези съоръжения под контрола на държавата, така че да имаме сигурността, че те са управлявани и поддържани както трябва

На въпрос за това дали е по-добре част от микроязовирите, които са стари и потенциално опасно, да бъдат разрушени, вместо да се ремонтират, министър Караджова коментира, че не може да се вземе общо решение. „Случай по случай ще се разглеждат - там, където има нужда от язовир за напояване или други стопански цели, ще се направи оценка доколко е ефективно да се ремонтира или да се премахне като съоръжение", коментира тя.

Работи се по карти за рисковете от наводнения

По въпроса за системите за ранно предупреждение за високи вълни министър Нона Караджова уточни, че към момента такава система има по поречието на Марица, като нейната цел е и своевременно информиране на съседните Гърция и Турция при риск от наводнения. Караджова напомни, че още през 2010 г. МОСВ е предложило на НИМХ към БАН да се включат в системата за измерване на количеството на водите във водоемите и в реките, за да се следи непрекъснато тяхното ниво.

Преди месец на среща с директора на НИМХ е обсъдена възможността тези системи за измерване на водните количества да се модернизират. „Така както вече част от станциите са автоматизирани за предаване на данни в реално време към съответните институции, така поетапно да бъдат оборудвани всички станции на територията на страната", поясни министър Караджова.

Освен това от института по метеорология и хидрология е предложено да се изгради модерна система за следене на снежната покривка в страната. НИМХ е започнал подготовката на такъв проект, като МОСВ се е ангажирало да помогне при изготвянето на проекта и осигуряване на финансови средства, поясни министърът.

В момента се изработват карти за рисковете от наводнения в България, като до края на тази година според изискванията на ЕС трябва да бъдат направени предварителните анализи за риска от водни бедствия у нас, каза още пред Дарик министърът на околната среда и водите.

 

Темата за щетите от наводненията, трагедията, отговорността и контрола върху язовирите бе коментирана в предаването „Кой говори" по Дарик от Асен Личев, директор „Управление на водите" в Министерството на околната среда и водите, Георги Харизанов, директор „Напоителни системи" и доц. Стефан Модев, декан на Хидротехническия факултет в Института по архитектура, строителство и геодезия и член на Българската асоциация по водите. Чуйте целия разговор: