Русия не може да блокира до безкрай решенията по сирийския въпрос
Русия не може да блокира до безкрай решенията по сирийския въпрос / снимка: Reuters

Русия не може да се придържа до безкрай към линията на блокиране на решенията на ООН по сирийския въпрос, заяви днес френският министър на отбраната Жерар Лонге, предаде АФП. „По някакви причини Русия блокира всичко. Ние европейците сме длъжни да покажем, че няма никога няма да приемем (сирийския) режим. Русия може да издържи 15 дни, два месеца, но не вечно”, заяви министърът по радио Ер Те Ел.

Междувременно германският външен министър Гидо Вестервеле призова днес за създаване на международна контактна група, която да помогне за спиране на кръвопролитията в Сирия, предаде ДПА.

Водеща роля в тази група трябва да играят Турция и Арабската лига, каза Вестервеле пред журналисти в Мюнхен, където днес завършва международната конференция по сигурността. Подобна група ще активизирала усилията за намиране на решение на кризата, отбеляза германският външен министър. Той говори след неуспеха на ООН да приеме резолюция за Сирия, посочва ДПА и припомня, че Вестервеле бе първият политик, който миналата година предложи създаването на подобна група за Либия.

Командирът на войниците, дезертирали от сирийската армия, заяви, че те нямат друг избор, освен да се бият за освобождаване на родината си от режима на Башар Асад, след като Русия и Китай блокираха резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, целяща уреждане на кризата.

Командващият на Свободната сирийска армия полковник Рияд ал Асад заяви за АП по телефона от Турция, че „няма друг път” за сваляне на Башар Асад от власт, освен военните действия на неговите бойци. Рияд ал Асад добави, че ветото на Русия и Китай е „удар по целия сирийски народ”, а не само срещу опозицията.

Вчера Русия и Китай наложиха вето на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, подкрепяща плана на Арабската лига, предвиждащ сирийският президент Башар Асад да се оттегли от властта. Останалите 13 членки на Съвета гласуваха „за” резолюцията, която казва, че Съветът за сигурност „подкрепя напълно” плана на Арабската лига.