Предупреждават за възможни наводнения в Родопите
Предупреждават за възможни наводнения в Родопите / снимка: Impact Press Group, архив

Предупреждение за възможни наводнения отправиха от Националният институт по хидрология и метеорология към БАН. До края на това и през следващото денонощие тежка ще бъде обстановката особено в Рило-Родопската област. Там се очакват значителни валежи, предимно от дъжд, а над 1500 м - от сняг.

Особено интензивни ще бъдат валежите в Южните Родопи - между 40 и 60 л/кв.м. Поради високите температури там ще има и интензивно снеготопене, възможни са локални наводнения.

През следващите един-два дни в резултат на предстоящите интензивни валежи и частичното снеготопене се очаква съществено повишаване на нивата на реките Арда, Върбица, Крумовица, както и съответните им притоци. Ще премине висока вълна, от която ще има значителен сумарен приток в каскада „Арда”.

Населението по поречието на реките трябва да бъде особено внимателно и да следи съобщенията на местните власти за евентуални разливи и високи води.

През уикенда градусите ще се покачат. „Следващата седмица ние очакваме снеговалежи и ниски температури, но не такива рекордно ниски, каквито имаше в началото на месеца. Това, което очакваме като валежи от сняг, е от порядъка на около 10-15 сантиметра снежна покривка в различните райони на страната”, каза по-рано днес в предаването „Седмицата” по Дарик шефът на НИМХ Георги Корчев.

Синоптични ситуации с екстремно ниски температури, както и такива с екстремно високи температури е имало, има и ще продължава да има.„Действително през последните дни ние имахме рекордно ниски температури, които бяха регистрирани от мониторинговата система, поддържана от НИМХ-БАН”, уточни той.

Георги Корчев добави още, че до края на февруари не се очаква особена промяна във времето.

Подробна прогноза за времето във всички населени места в България четете на Vremeto.bg