Борисов: Много хора направихме богати, потисната е инициативността
Борисов: Много хора направихме богати, потисната е инициативността / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Борисов: Много хора направихме богати, потисната е инициативността
49754
Борисов: Много хора направихме богати, потисната е инициативността
  • Борисов: Много хора направихме богати, потисната е инициативността

Спестяванията на домакинствата в България през миналата година са били на рекордно ниво за последното десетилетие. Те са били близо 4 млрд. лв. и така 2011-а става втората поредна година с рекорд по този показател. Статистика е представил пред Министерския съвет в сряда вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, става ясно от стенограмата на правителственото заседание.

На въпрос на премиера Бойко Борисов какъв е броят на домакинствата, вложили тези средства, Дянков обяснява, че БНБ не предоставя такава информация, но според него става въпрос за между 600 000 и 800 000 семейства.

По думите на Дянков изглежда, че населението разполага с доста голям финансов ресурс и обяснява, че донякъде това се дължи на уплахата по време на криза, когато хората пестят повече за черни дни, но при резултатите в последните две години и на фона на това, че в другите държави не се наблюдава подобно явление, вицепремиерът го нарича „аномалия”.

Той си я обяснява с факта, че у нас данъците не са вдигани за разлика от други страни и това вероятно е оставило повече средства у домакинствата. Според финансовия министър трябва да се намерят политики „да можем да работим с този доста голям ресурс, който влиза в банките, а не се използва за развитие на бизнеса, за покупателна способност”.

Министър-председателят пък изтъква като аргумент за спестяванията на хората стабилната банкова система у нас и факта, че доверието в нея е голямо. Той обаче намира допирна точка и в политиката на правителството: „Сега стотици милиони даваме за отчуждителни процедури по магистрали, всъщност ние много хора направихме богати - пречиствателни станции, жп линии, субсидиите в земеделието са огромни пари. С една дума, банката, веднъж, е стабилна институция, второ, лихвите са големи. В началото на кризата това е сигурност, в края на кризата това вече е мързел. Свикваш, всеки месец отиваш и си взимаш лихвичката и колкото - толкова. Майката, голямата сума, си седи в банката. Така че, донякъде високите лихви, лихварството е точната дума, това е най-мързеливото нещо, то е най-непродуктивното”.

Борисов допълва, че домакинствата са направили доста в последните двадесет години по модернизирането на домовете си, като са сменили дограмите, черната и бяла техника и признава, че и той самият е „направил това упражнение няколко пъти”. Министър-председателят смята, че трябва да се убедят хората да си направят енергийно ефективни жилища, те всяка година ще печелят повече от лихвите от тези пари и посочва като инструмент програмата за енергийна ефективност.

Премиерът дори предлага стратегия, като смята, че трябва да стигне до съзнанието на всяка домакиня. „Мъжете, надали ще се засилим да правим подобно нещо. Но ако до всяка домакиня достигне това, българските семейства така са структурирани, че тези неща се решават от жените, до тях трябва да достигнем с всякакви програми. Ако искате - през фризьорски салони, чрез брошури. Там отиват, там говорят, там най-много си приказват”, казва той.

Министър-председателят също така иска да се помисли за инициативи за насърчаване на предприемачеството и заетостта. Според него цифрите, представени от министър Симеон Дянков, са такива, защото е потисната инициативността.

Премиерът отчита, че фирмите у нас са около 300 000. „Ако ние намерим с Дянков инструмент да накараме по един служител, по един човек да вземат тези фирми, за което да им поемем осигуровки, част от заплата, някакви инструменти, да накараме да стане това изгодно. Има фирми - масовите са 10-15-20 служители, още един да вземат”, казва Борисов и призовава министрите Трайков и Дянков да помогнат с някакви идеи, а министърът по усвояване на средствата от ЕС Томислав Дончев, ако се намери инструмент, да прояви целия си талант. Премиерът също така предлага парите, които остават по остатъчни фондове, да отиват за младежката заетост.

Според него всячески трябва да се търсят нови модерни инструменти, с които да привличаме повече и да разкриваме работни места. И затова инвестициите в реалната икономика са толкова важни, допълва той.

„Докато не създадем нова мода, ново нещо, в което хората да решат да инвестират изгодно, те ще си държат парите на лихва. И това не трябва да ни учудва. Хубаво е, че все пак хората пестят и това означава, че има пари. Публично казваме: Зле сме, бедни сме, но подсъзнателно той си казва - в края на краищата имам някаква маичка, имам нещо, което ме пази, ако се усложни кризата, малко ще изчакам”, казва той.

Борисов обобщава, че българите затова сме оцелели, защото българинът е много прагматичен и много внимателно стъпва, когато става въпрос за неговите неща.