Десетки жертви са взели януарските студове в редица страни
Десетки жертви са взели януарските студове в редица страни / снимки: Reuters

Януарските студове в Русия са причинили смъртта на 64 души от премръзване и преохлаждане на организма. Това съобщи Максим Топилин, заместник-министър на здравеопазването и социалното развитие, предаде ИТАР-ТАСС. Почти 1400 жители на страната са потърсили през периода медицинска помощ във връзка с мразовитото време, отбеляза Топилин.

Студовете в Русия бият рекорди, сочат данни на руския хидрометеорологичен център. В някои региони от европейска Централна Русия температурите вече неведнъж падаха до минус 30 градуса, но тази нощ на места бяха регистрирани и още по-ниски - до минус 31 и дори минус 33 градуса. В Москва термометрите показаха минус 25 - най-ниската температура през този сезон за руската столица. В Смоленск студът стигна минус 30,2 градуса, което е нов рекорд за града, посочва агенцията.

Силни студове - до минус 30-33 градуса, имаше и в Северна Украйна, Беларус и балтийските държави. Нов рекорд - минус 20,6 градуса, бе регистриран и в Калининград, най-западния регионален център на Руската федерация, а на места в Калининградска област температурите спаднаха до минус 25.

Силните студове се дължат на циклон в тропосферния слой, донесъл леден въздух от вътрешността на континента. В момента зоната с най-ниски температури се движи на северозапад към Балтийско море.

101 души са починали от премръзване в Украйна, съобщи здравното министерство на страната. Над 1200 души са в болници. Министерството на извънредните ситуации откри 2940 пункта, където през последната седмица успяха да се посгреят и да получат топла храна над 53 000 граждани. По данни на местните синоптици, днес в Украйна е поставен нискотемпературен рекорд за сезона - под минус 32 градуса в западните региони. Преустановени са занятията в 17 470 общообразователни учебни заведения. 3,6 милиона ученици са пуснати във ваканция, добавя руската агенция.

От седмица насам студовете са взели десетки жертви по-специално в Украйна, Полша и Румъния, информира АФП.

Осем нови смъртни случая са регистрирани в Полша през последното денонощие. В югоизточните райони температурите спаднаха до минус 35 градуса, цитира АФП данни на националната полиция. Повечето жертви са клошари. За седмица студената вълна уби 37 души, починали от премръзване; от началото на ноември загиналите са вече 75. Миналата зима студовете в Полша причиниха смъртта на 212 души, отбелязва БТА.

Необичайно силни студове имаше тази нощ в Грузия. В Тбилиси и околността термометрите показаха минус 10-13 градуса, а в планинските райони - минус 15-20, което не се е случвало от 1998 г. насам. През последните дни неколкократно нарасна броят на пътно-транспортните произшествия в грузинската столица и други големи градове; все повече са и пострадалите пешеходци. Снеговалежите предизвикаха смущения в пътното движение, както и в електроснабдяването на десетки селища от страната. Временно са спрени учебните занятия в 157 от общо 2100 училища в Грузия. Правителството сформира вчера специален щаб за борба с последиците от студовете, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Десетки жертви са взели януарските студове в редица страни
netinfo

Днес Рим стана свидетел на рядко явление - в италианската столица заваля сняг, съобщи АФП. В Алпите пък бяха регистрирани температури около минус 30 градуса. Снежната покривка в римските предградия вече е 5 см, макар че в историческия център прехвърчат само отделни снежинки, уточнява агенцията. След поредица от трудни дни влаковете в Италия отново се движат нормално с изключение на района край Болоня на север и по една от локалните линии край Рим, съобщиха железниците. Вътрешното министерство прикани автомобилистите да избягват пътищата в Централна Италия заради дълбоките преспи и лошите синоптични прогнози. Засега студовете са взели три жертви в Италия; очаква се мразовитото време над страната да се задържи и в събота, когато отново ще падне сняг, добавя АФП. Очаква се тази седмица да бъде най-студената в Италия от 27 години.

Обилен снеговалеж накара властите в Рим да затворят за посетители Колизеума, древния римски форум и Палатинския хълм, съобщиха световните агенции. Снегът, който е рядкост за италианската столица, достигна по обед 40 см в северните покрайнини на града и причини задръствания. Според метеорологичните прогнози снеговалежът ще се засили в течение на деня и през нощта, а утре се очаква да отслабне. Управата на Колизеума заяви, че историческите обекти са затворени за посетители, за да се избягнат евентуални злополуки в резултат на подхлъзване.

Бяла пелена покри много от забележителностите на града, включително площад „Свети Петър” и фонтана Треви.

Кметът Джани Алемано инструктира училищата да останат отворени днес и утре, но да няма занятия, така че децата, които не могат да дойдат заради лошото време, да не изостанат с материала. Той каза, че едва 5% от учениците са отишли на училище днес. Последните големи снеговалежи в Рим бяха през 1985-а и 1986-а.

Времето е необичайно студено и във Франция, предаде ИТАР-ТАСС. В близо половината департаменти са в сила извънредни мерки. Очаква се потреблението на електроенергия да достигне в близките дни рекордни равнища. Температурите през нощта падат до минус 10 градуса по Целзий. Изглежда тази зима взима реванш за миналата, когато бе най-топлата във Франция през последните 100 години, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Отрицателни температурни рекорди бяха поставени в 38 града в Япония - от остров Кюшу в най-южната част на архипелага до северния край на централния главен остров Хоншу, предаде ИТАР-ТАСС. Най-ниската температура - минус 26 градуса по Целзий - бе измерена в префектура Нагано в централната част на Хоншу.

От няколко дни Япония освен това е обхваната от обилни снеговалежи. Снежната покривка в префектура Аомори, в северната част на остров Хоншу, надхвърли 4,3 метра. Валежите нарушават движението на транспорта в цяла Япония и причиняват жертви. Над 50 души загинаха до момента при различни инциденти в резултат на лошото време. В разчистването на снежните навявания места се включиха военни подразделения с тежка техника.