Пазете се от ледени висулки!
Пазете се от ледени висулки! / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Снегът и ниските температури станаха причина на много места по покривите на сградите в цялата страна да се образуват опасни ледени висулки. Обикновено те са надвиснали над тротоари, пешеходни зони, входове, подлези и мостове, което е опасно за преминаващите в близост хора.

Екипи на Гражданска защита, пожарната и Общинска полиция работят по премахване на ледените блокчета. Приоритетно се обработват районите около училища, детски градини, болници и административни сгради.

Пет акта за административно нарушение и глоби в размер на 3220 лв. са наложили от Столичния инспекторат на гражданите в София за непочистени ледени висулки, сняг и лед. Това съобщават от Столичната община. Най-много нарушения са констатирани в районите „Триадица", "Средец", „Възраждане", „Лозенец" и „Красно село". Сигнали постъпват в цялата страна.

Всички собственици и ползватели на недвижими имоти или части от тях са задължени да почистват прилежащите си територии и тротоарите от сняг и лед, а също така и ледените висулки от сградите по силата на Наредбата за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците на територията на Столична община.

Специалистите предупреждават да бъдете внимателни при движение покрай сгради с натрупан сняг и висулки и при възможност да ги избягвате, а водачите на автомобили, преди да паркират, да се уверят, че няма опасност от падане на ледени късове.

Сигнали за опасни висулки можете да подавате на телефон 112, както и на телефона на Столичната община - 987 55 55.