Центърът за подготовка на танкови подразделения в Сливен няма да бъде закрит
Центърът за подготовка на танкови подразделения в Сливен няма да бъде закрит / Дарик Сливен

Центърът за подготовка на танкови подразделения в Сливен няма да бъде закрит. Това заяви в Сливен генерал майор Стефан Василев, командир на Сухопътните войски. Но уточни, че ще има редукция в поделението, като очакваният процент на съкращения ще бъде около 20% - 25% от щата в момента.

„Тези военнослужещи, които ще бъдат освободени, могат  да кандидатстват за свободни места в сухопътни войски. Съставът на Втора и 61-ва бригада се увеличава, така че, поради организационни и структурни промени, военните ще могат да кандидатстват в сухопътни войски”, уточни генерал майор Стефан Василев. През месец март ще бъде обявен регистърът на вакантните длъжности за войници и сержанти, след това предстои да излезе и регистърът на офицерски длъжности.

До края на месец февруари Военният комитет на ЕС и цивилното общество на Евросюъза  ще решат дали ще има още мисии в Босна и Херцеговина, съобщи  началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов.

Днес в Сливен се състоя тържествена церемония по изпращане на Лекопехотна рота от състава на Центъра за подготовка на танкови подразделения в Сливен за участие в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина участие – АЛТЕА. Задачата на българските военни е да изпълняват мисии по охрана на база „Бутмир” в Сараево.