Космическият кораб за МКС ще бъде заменен с нов
Космическият кораб за МКС ще бъде заменен с нов / снимка: Reuters

Пилотираният космическият кораб "Союз ТМА-04М", който трябваше да полети за Международната космическа станция (МКС), ще бъде заменен с нов.

Полетът на "Союз" до МКС бе отменен поради проблеми с херметизацията в спускаемия модул. Корабът трябваше да транспортира до МКС нов екипаж и да върне настоящия на Земята. От Центъра за управление на полета обаче са решили да не рискуват и мисията да бъде поета от друг космически апарат. Това ще бъде "Союз ТМА-05", който по първоначални планове трябваше да полети към МКС през май. По уверенията на Центъра за управление на полета пилотираният кораб ще бъде подготвен за извънредната си мисия в рамките на не повече от 2 седмици.

Понастоящем екипажът на МКС е в състав: Даниел Бърбанк (командир), руските космонавти Шкаплеров, Иванишин и Кононенко (борд-инженери) и Андре Кейперс от Холандия и Доналд Петит от САЩ, посочва БГНЕС. По предварителен разчет всички те трябваше да се върнат на Земята със "Союз ТМА-04М". След установените проблеми с херметизацията от Центъра за управление на полета съобщиха, че космонавтите вероятно ще останат на МКС един допълнителен месец. Сега вероятно това няма да се случи и екипажът на станцията ще се прибере по домовете си в предвидения срок.