147 фенера в памет на жертвите на комунизма полетяха в небето
147 фенера в памет на жертвите на комунизма полетяха в небето / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

147 светещи фенера полетяха в небето в София - по един, в памет на всеки от избитите регенти, министри, депутати, царски съветници, генерали и висши офицери, предаде БГНЕС.

По този начин клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България "Един завет" почете Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

На този ден преди 67 години бяха избити български държавници, осъдени от т.нар. "Народен съд". От клуб "Един завет" съобщиха, че през цялата 2012 година на специално направения сайт http://pamet.edinzavet.org/ ще бъдат показвани непубликувани досега кадри от процеса на т.нар. Народен съд над държавния елит на Царство България.

БГНЕС припомня, че правителството взе решението за честването на деня в края на януари миналата година по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002). В мотивите за решението се посочва, че 1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на Народния съд.

На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.

147 фенера в памет на жертвите на комунизма полетяха в небето
netinfo