Община Балчик ще продава акциите си в Албена АД
Община Балчик ще продава акциите си в Албена АД / Дарик Добрич

Община Балчик предвижда да продаде акциите си в търговски дружества и основно 7,5-процентния си дял в Албена АД, съобщи пред Дарик кметът Николай Ангелов. Общината притежава 304 хиляди акции в курортното дружество, като смята да заложи на поне 50 лева за акция и да получи от сделката приход от около 15 200 000 лв. С тези средства Ангелов ще предложи да бъдат погасени инвестиционните кредити на кметството в размер на 12 млн.лева. С останалата част ще бъдат съфинансирани европроекти. При одобрение от Общинския съвет се очаква продажбата на акциите да бъде осъществена в началото на лятото.

Рамката на проектобюджет `2012 на община Балчик е 23 788 178 лв. „Категорично мога да кажа, че това ще бъде най-стегнатият бюджет за последните няколко години. Опитали сме се да направим икономии в почти всички сфери", заяви Николай Ангелов. По думите му заради кризата ще бъдат орязани почти всички разходи, но бюджетът все пак ще е балансиран. В него за ремонт на инфраструктурата са заложени 1,5 млн.лева, а за реновирането на стадиона - 1,8 млн.лева. Фестивалът „Балчик Класик Дейс" запазва финансирането си от 70 хил.лв. Общинските средства за другата голяма културна проява - филмовия фестивал „В Двореца" ще бъдат свити от 90 на 50 хил.лв. Именно за тази проява обаче е предвидена основната част от парите от спечеления европроект за иновативни културни мероприятия, като с 200 000 лева ще се закупи оборудване за кинофеста, уточни Ангелов.

През 2012 година се очаква в Балчик да започне реализацията на проекти с европейско финансиране за 51 млн.лева. Най-големият от тях е на стойност 32 млн.лева, предвидени за пречиствателната станция в Албена. Николай Ангелов съобщи за Дарик, че утре ще бъде подписан договорът по проект за 3,7 млн.лева за общинската болница. 1 милион лева ще се използват за строителни и ремонтни дейности, а с останалата част ще бъде осигурено оборудване. На 2 февруари предстои да се подпише договор за 18,5 млн. лева за пречиствателната станция в Балчик и за канализация и водоснабдяване на вилната зона на Белия град.