Здравни специалисти: Хората приемат добре идеята за пълна забрана за тютюнопушене
Здравни специалисти: Хората приемат добре идеята за пълна забрана за тютюнопушене / DarikNews.bg

2 218 обществени обекта, основно заведения, както и 60 учреждения са проверени през 2011 г. в Добричка област за спазване на ограниченията за тютюнопушене на закрити места. Проверките се правят от специалисти на две дирекции в Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ - "Профилактика на болести и промоция на здравето" и "Здравен контрол". Извършени са и 68 проверки съвместно с полицията - във вечерните и нощни часове и през празнични дни. Обхванати са 226 обекта, от които 210 заведения.

Издадени са 345 предписания и са съставени 27 наказателни постановления за нарушения, с които са наложени глоби за 5 100 лева. Това информираха проверяващи от инспекцията - д-р Людмила Бердж, д-р Юлия Чалъкова и мл.инспектор Росица Балканска. В две трети от учрежденията са установени леки нарушения, казаха те, като липса на табели и знаци, издадени са 5 предписания за хигиенни мероприятия. Заловен е един служител да пуши на работното си място.

Проверките са по-чести извън летния сезон, тъй като тогава се пуши на открито по тераси, поясниха специалистите. Забелязва се, че в началото на 2011 г. нарушенията са били повече - от липса на сигнализация, водене на протоколи за ефективност на вентилацията, до по-редките случаи на пушене на забранени места, липса на отделни помещения, допускане на лица под 18 г., сподели д-р Чалъкова. В две ведомства в Добрич - Сметна палата и Агенция по вписванията, е имало обособени помещения за пушене с прозорци, но без вентилация и те са забранени за ползване.

Намалява броят на проверките по сигнал - по-рядко напоследък се съобщава за нарушения отколкото в началото на 2011-а. Общо 33 проверки са направени по жалби през годината, и само 15 от тях са били основателни.

Отношението на хората към ограничението е нормално, не сме срещнали нито фрапиращи нарушения, нито съпротива при проверките и проблеми, споделиха специалистите. Те обаче са категорични, че за всички - собственици на заведения, контролиращи и клиенти, ще бъде по-лесно, когато се въведе пълна забрана за пушене на закрити места. "Сегашната нормативна база е комплицирана и затруднява всички", казаха те и припомниха, че още през 2005 г. от Министерството на здравеопазването са провеждали дебати с Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите, които са посочили, че ограничението ги натоварва с инвестиции и също предпочитат тотална забрана за пушене.

Проучване на Галъп сред 997 души, направено по поръчка на Министерството на здравеопазването, показва че пушачите у нас са намалели с 2%. Според данните през 2010 г. те са били 41%, а през 2011-а - 39%. 10% изразяват намерение да се откажат от вредния навик в следващите месеци.
Най-голям ефект от предприетите мерки за отказването на цигарите има покачването на цените им. Принос обаче има и ограничаването на тютюнопушенето и идеята за пълната забрана на цигарите на обществени места от 1 юни т.г.. Въвеждането на тотална забрана се подкрепя от 60% от всички българи и от над 70% от непушачите.

За Дарик един от дългогодишните собственици на заведения в Добрич - Желчо Петров, посочи че е "за" пълната забрана. Неговите аргументи са, че това улеснява семейните посещения и спестява разходи за бизнеса по боядисване на одимени помещения, пране на покривки, купуване на нови мебели. В неговия ресторант има зала за пушачи, която е по-малка и все още е по-предпочитана, даже понякога няма места за новите гости, призна Петров, но е категоричен, че пълна забрана ще улесни всички. Ние имаме полза от това, завърши той.

471 души са посетили през изминалата година Регионалната здравна инспекция в Добрич и мобилни консултативни кабинети с желание да откажат цигарите. Потърсилите помощ са на възраст от 15 до 64 години, като преобладават жени, пушещи от 1 до 10 цигари дневно - наричани "умерени пушачи". 367 души са пожелали да им бъде измерено нивото на въглероден окис в издишан въздух със специализиран апарат. 82-ма от тях са с профил редовен пушач, а 47 - с никотинова зависимост. С тежка зависимост са установени 18 души, а 41 /или всеки 9-и/ са в опасната зона на зависимост.
Кабинетът в здравната инспекция в Добрич прави индивидуални консултации, измерване с апарат на издишания въздух, поведенческо консултиране, определяне на индивидуална комплексна програма в подкрепа на преодоляване на зависимостта, както и групови консултации на колективи.