Пускат метрото от жк „Младост до „Цариградско шосе през май
Пускат метрото от жк „Младост до „Цариградско шосе през май / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пускат метрото от жк „Младост" до „Цариградско шосе" през май
49457
Пускат метрото от жк „Младост" до „Цариградско шосе" през май
  • Пускат метрото от жк „Младост" до „Цариградско шосе" през май

Още през май ще бъде пусната метролинията от жк „Младост" до „Цариградско шосе". Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като инспектира строежа на софийското метро и довършителните работи по него. През август хората от жк „Обеля" ще стигат до центъра за 10 минути, а от жк „Лозенец" до центъра ще им трябват само 5 минути, обясни още Фандъкова. Тя каза, че се подготвя и пускането на специална карта за всички линии на метрото, която да струва 35 лв.

С пускането на участъците от метрото ще заработят и три големи буферни паркинга, каза още кметът. Първият, който ще се пусне през май, ще е на „Цариградско шосе" и ще има места за 1300 коли. През август ще има още два - на бул. „Ломско шосе" и на бул. „Черни връх", като те ще имат по 600 места.

Отделно от идеята за карта за всички линии на метрото, на преференциални цени, се обмислят и варианти за облекчения при комбинацията паркиране на буферния паркинг и използване на метрото, каза още Фандъкова.

Предложението е за първите няколко часа паркирането да е по 50 стотинки на час, допълни директорът на „Метрополитен" Стоян Братоев. Според предложението с картата шофьорът ще може да влиза в метрото и ще има право на две преференциални пътувания по 50 стотинки. Братоев подчерта, че става дума за първите два часа, а след това вече цените ще са на час. Той допълни, че това все още е само предложение и трябва да има решение на общинския съвет.

Единичният билет ще важи за всички линии на метрото, дори когато се налага прекачване на станция „Сердика", където е връзката между двете метролинии, обясни още Братоев.

Работещите столичани ще бъдат стимулирани да ползват метрото и довеждащите до него автобуси, които ще бъдат пуснати, обясни Фандъкова.

Преференциите при ползване на буферните паркинги са изгодни основно за краткотраен престой, каза още кметът.

Подготвя се и предложението към СОС за цялостната промяна в тарифната политика на общината за всички видове градски транспорт, допълни кметът. Не се предвижда увеличаване на цената на билета за еднократно пътуване, но се предвиждат редица облекчения по отношение на картите за пътуване.

130 000 часа спестено време на гражданите ще осигури метрото, отчете премиерът Бойко Борисов, който също присъства на инспектирането на строежа му. По думите му, това ще спести и 70 000 тона парникови газове, както и 20% намаление на шума. Борисов каза още, че вече са изградени 13 км тунели, както и контактни мрежи, а станциите се довършват. Премиерът заяви, че това е най-големият проект в историята на страната.