Шенгенските визи ще са равностойни на българските
Шенгенските визи ще са равностойни на българските / снимка: DarikNews.bg, Пловдив
Министър Николай Младенов
49435
Министър Николай Младенов
  • Министър Николай Младенов

Правителството реши до датата на пълното присъединяване на страната ни в Шенгенското пространство България едностранно да приема като равностойни на националните ни визи и да прилага безвизов режим към притежателите на единни шенгенски визи, издавани от държавите членки.

След днешното решене на правителството притежателите на тези визи и разрешения ще имат право да влизат и пребивават в България до три месеца, в рамките на всеки шестмесечен период. Очаква се решението да доведе до привличане на по-голям брой чуждестранни туристи и бизнесмени, които притежават шенгенски визи.

На заседанието на Министерски съвет в Пазарджик бе решено още гражданите на Турция, притежатели на специални паспорти да бъдат освободени от визи за България. Решението предвижда турските граждани да имат право да влизат и преминават транзит през територията на страната без виза.

Правителството одобри и промени в Закона за Търговския регистър и ще предложи на Народното събрание да ги приеме. Промяната касае влизането в сила на разпоредба, приета от 1 януари тази година, която урежда реда за даване на указания от длъжностното лице по регистрацията и правните последици от неизпълнението им. Предложението на Министерски съвет е разпоредбата да влезе в сила от 1 юни 2012 г.