Найденов иска спецзвено за борба с насилието над животни
Найденов иска спецзвено за борба с насилието над животни / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Найденов иска спецзвено за борба с насилието над животни
49412
Найденов иска спецзвено за борба с насилието над животни
  • Найденов иска спецзвено за борба с насилието над животни

Да бъде създадено специално звено за борба с насилието над животните ще предложи земеделският министър Мирослав Найденов, съобщават от пресцентъра на ведомството. Новата структура ще съответства на популярната в западни държави зоополиция, а правомощията му ще бъдат описани в Наказателния кодекс. Това е съобщил министърът на среща с представители на организации за защита на животните, които протестираха срещу жестокостта към четириногите. Найденов е обсъдил с представителите на неправителствените организации и проблема с бездомните кучета. По думите му общините не са успели да създадат приюти за тях и проблемът трябва да бъде решен съвместно от държавата и новите кметове.

„Дали ще се казва зоополиция или по някакъв друг начин, но го има в нормалните държави. Освен общинско трябва да има и държавно звено. Могат да бъдат провлечени доброволци, но - гледате Animal Planet - виждате какво се случва, те имат права, равни на полицаите", каза министърът, цитиран от БГНЕС.

По думите му ако в Наказателния кодекс е разписано, че за насилие над животни трябва да има наказания и то ефективни, а до момента няма, очевидно го няма органът, който да прилага това законодателство. „Това е всъщност големият проблем - имаме го разписано като рестрикция, но нямаме звено, което да санкционира", каза Мирослав Найденов.