Учени откриха най-древното гнездо на динозаври
Учени откриха най-древното гнездо на динозаври / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Палеонтолози откриха гнездо на един от най-ранните видове динозаври, населявал територията на Южна Африка в самото начало на Юрския период (около 190 милиона години назад). Откритието е със 100 милиона години по-старо от намерените най-древни местообитания на динозаври, предава РИА "Новости".

Група учени под ръководството на Робърт Райс от Торонтския университет са открили десет гнезда на предци на гигантските тревопасни динозаври - прозауроподи от рода месопондили в националния парк "Плато Златна врата" в централната част на ЮАР.

Тази местност е известна отлично на геолозите и палеонтолозите със своите скални пластове от Юрския период, когато се появяват динозаврите и се превръщат в господстващ вид, предава БГНЕС. През 1977 г. там са открити седем отделни яйца на месопондили на възраст около 200 милиона години. Към момента те остават най-древните вкаменелости на ембриони на динозаври.

Райс и неговите колеги са открили "детската градина" на месопондилите благодарение на това, че вятърът, водата и другите природни стихии частично са разрушили скалните пластове и са разкрили яйцата недалеч от шосе. В резултат на продължителни разкопки учените са намерили общо 10 гнезда, а също така следите от майките и децата на различни етапи от тяхното развитие.