Четири проблема на родното здравеопазване изброи доц. Коста Костов
Четири проблема на родното здравеопазване изброи доц. Коста Костов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Четири проблема на родното здравеопазване изброи доц. Коста Костов
49305
Четири проблема на родното здравеопазване изброи доц. Коста Костов
  • Четири проблема на родното здравеопазване изброи доц. Коста Костов

Четири основни проблеми на здравеопазването в България очерта шефът на клиниката по белодробни болести във ВМА доцент Коста Костов, който беше един от водещите в празничния ден на Дарик. Те са липсата на смелост на здравните министри, недостатъчно упоритият лекарски съюз, начинът на заплащане на лекарите и лобизмът в медицината. Гости в предаването на доц. Коста Костов бяха Румен Леонидов и Цецо Атанасов- Елвиса.

„Според мен колебанието и липсата на достатъчно смелост на здравните министри във всички тези 19 години на Дарик радио, които да застанат пред този микрофон и да кажат „Започвам от утре реформата". Тя е тежка, тя е безкомпромисна, но някой трябва да поеме тази смелост", каза той. Вторият проблем по думите му е недостатъчно смелият и „донякъде комформистки настроен лекарски съюз, който да застане начело и да каже „Баста, стартирате от утре". „За съжаление аз съм член на този съюз и го казвам като член на съюза", допълни доц. Костов.

Той отчете като голям проблем и зависимостта на заплащането на лекарите не от качеството на техния труд, а от количеството. „И това е именно проблемът с клиничните пътеки. Ние въртим пътеки, за да получаваме повече, това няма доникъде да стигне. Има страни в Европа, които не правят това и са много по-напред. Страхотният лобизъм в българската медицина", допълни той.

Доцент Костов се обърна към госта си Румен Леонидов с въпроса дали смята, че е случайно, че здравният министър д-р Стефан Константинов е гинеколог. „Може би чака да се изроди най-после демократичната форма на дравеопазване", отговори лаконично Леонидов. „Изглежда, че ни трябва министър хирург, но той е гинеколог според мен, защото здравната система е с краката нагоре, но дотук, просто за да внесем свежест в нашия разговор", коментира от своя странат доц. Костов.