19 шампионски години за Дарик радио
19 шампионски години за Дарик радио / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Политици, музиканти, актьори, медийни шефове и журналисти изнесоха празничната програма на Дарик радио, което навършва 19 шампионски години. Програма за рождения ден на медията започна в 07:30 часа и продължи до 19:30 часа. Гост-водещите бяха повече от 40 души, като някои от тях имаха собствени предавания, а други четяха новини. Денят започна с фанфари от Националния гвардейски оркестър, продължи с „Дарик ужас" с шефа на Столичния инспекторат Веска Георгиева и „Урок по цигулка" на Татяна Дончева, към обяд Радо Бимбалов и „Комиците" представиха характерните си анализи за ситуацията в България. Денят беше огласен с много музика, подбрана от банкера Левон Хампарцумян, бизнесмена Огнян Донев, актьорите Мая Бежанска и Стефан Вълдобрев, музикантът Денис Ризов, политиците Румен Овчаров и Даниел Вълчев. Празничната програма завърши с Олимпийското предаване на Лили Иванова.

"19 шампионски години" е мотото, под което премина рожденият ден на Дарик.

Медията определи Тина Ивайлова от Дарик Пловдив за "Глас на годината".

19 шампионски години за Дарик радио
netinfo


Министърът на отбраната Аню Ангелов откри празничната програма на радиото. Предаването му "Равнис по Дарик" с участието на Гвардейския духов оркестър започна в 07:30.

19 шампионски години за Дарик радио
netinfo
Час по-късно в студиото влезе директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева. Тя разговаря със слушатели по проблемите на София, като пое редица ангажименти за разрешаване на проблемите, с които я срещнаха слушателите. Основните сигнали на пряката телефонна линия на Дарик бяха за обилния снеговалеж и почистването му.

19 шампионски години за Дарик радио
netinfo
Нивата на лихвите по кредитите ще се запазят като през 2011 г. Това прогнозира пред Дарик банкерът Левон Хампарцумян, който бе гост-водещ в празничната програма. Банкерът обаче бе категоричен, че запазването на лихвените нива може да се случи, единствено ако икономиката ни се развива подобно на 2011 г. Със сигурност обаче няма причина за намаляване на цените на заемите, категоричен бе той. Според главния редактор на Форбс България Йордан Матеев, който гостува на банкера в ефир, у нас стремежът на всички е да се изравнят с останалите. Хампарцумян призова да се стимулира предприемачеството у нас, защото така може да се осигури стабилна основа за бъдещите поколения.
19 шампионски години за Дарик радио
netinfo
Бразилия ще ни „отмъсти" и скоро ще ни върне жеста с един бъдещ български президент - бразилец, роден в България. Това обеща в ефира на Дарик Карлос Лейтао - бразилец, който живее и работи в България. Той беше гост в предаването „Дарик пътеводител с Радо Бимбалов". Карлос, който е влюбен в София, уточни, че става въпрос за бъдещия му син. В студиото Нгого от ЗАН (Замундска академия на неуките) коментира колко скъпо било „еврото" спрямо „бананата" - валутата на Замунда. Нгого и Радо „разлаяха кучетата" в шоплука, особено като заговориха за пържолите и премиера.

19 шампионски години за Дарик радио
netinfo
Татяна Дончева заложи на класическа музика в предаването си. Лидерът на „Движение 21" пожела на хората да се интересуват повече от култура и изкуство и по-малко от политика.

19 шампионски години за Дарик радио
netinfo
Четири основни проблеми на здравеопазването в България очерта шефът на клиниката по белодробни болести във ВМА доцент Коста Костов, който беше един от водещите в празничния ден на Дарик. Те са липсата на смелост на здравните министри, недостатъчно упоритият лекарски съюз, начинът на заплащане на лекарите и лобизмът в медицината. Гости в предаването на доц. Коста Костов „Джаз и медицина" бяха Румен Леонидов и Цецо Атанасов- Елвиса.

19 шампионски години за Дарик радио
netinfo
Забавни бяха минутите между 13:30 и 14:30 часа. Това бе времето, отредено за актьорите от "Комиците" - Любо Нейков, Христо Гърбов, Кръстю Лафазанов, Руслан Мъйнов и Петьо Петков.

19 шампионски години за Дарик радио
netinfo

Празничното предаване Любо Нейков започна с анекдот: „Нали знаете как различните народи отиват на рожден ден: французинът отива с бутилка първокласно вино, руснакът - с водка, а българинът с приятели. Именно затова съм тук с моите приятели от „Комиците". Чуйте цялото шоу:

19 шампионски години за Дарик радио
netinfo
В празничната програма за 19-тия рожден ден на Дарик участваха още Стефан Вълдобрев и Мая Бежанска като водещи на "Нещо със Стефан и Мая", а техен гост беше Драгомир Симеонов.

19 шампионски години за Дарик радио
netinfo
Веднага след това гост водещ на предаването "На запад от рая" беше Денис Ризов.

19 шампионски години за Дарик радио
netinfo
Следващият гост в празничната програма на Дарик бе депутатът от БСП Румен Овчаров като водещ в предаването "Еврото пари".

19 шампионски години за Дарик радио
netinfo
Празничната програма на Дарик продължи с традиционното „Вълчев и Вълчев шоу" с водещия на „Седмицата" Кирил Вълчев и бившият министър на образованието Даниел Вълчев. Темата на предаването бе „Краят на света".

19 шампионски години за Дарик радио
netinfo

Времето от 17:00 до 18:00 бе за Кеворк Кеворкян. Легендарният журналист разговаря 60 минути с премиера Бойко Борисов.

Визията на Росен Плевнелиев за 2020-а, която новият президент обяви в през седмицата в парламента, първо е било споделяна многократно „на ухо" в колата на премиера Бойко Борисов още по времето, когато Плевнелиев е бил министър. Това призна Борисов в студиото на „Дарик" радио пред Кеворк Кеворкян. Разговорът на телевизионната легенда с министър-председателя беше част от празничната програма навръх 19-ия рожден ден на „Дарик" радио. „Примерно Плевнелиев също „на ухо" успя да ми внуши идеята за енергийна ефективност", обясни Борисов. За пореден път той категорично отрече възможността в България да има предсрочни парламентарни избори.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков също влезе в ролята на водещ - на предаването „Седмицата в половин час". „Четенето на вестници и слушането на вицове обогатява по своя си начин. Така онзи ден разбрах, че поради бюджетни ограничения и свиване на разходите Симеон Дянков, тоест аз, наредил да се изгаси светлината в края на тунела. Ако това не е вярно, добре е измислено. Но нещата стоят малко по-различно. И в крайна сметка всичко, което се опитваме да правим, е да мислим за утре. Такива работи за светлината в края на тунела...Но да гледаме напред", каза вицепремиерът и министър на финансите в края на предаването си. Той пожела на Дарик радио още много години успехи и все повече слушатели.

Лили Иванова пък представи някои от най-новите си песни в предаването си "Дарик Олимпия" с начален час 19:00.

19 шампионски години за Дарик радио
netinfo

И новините на Дарик в празничния ден също звучаха по-различно от обикновеното. Представиха ги Евгения Друмева, Милена Цветанска, Михаил Вешим, Иван Бедров, Венелина Гочева, Тошо Тошев, Светлана Джамджиева, Славка Бозукова, Максим Минчев, Силва Зурлева.

19 шампионски години за Дарик радио
netinfo

Обзорът в 12:00 бе поверен на артистите Мария Сапунджиева и Васил Василев-Зуека.

19 шампионски години за Дарик радио
netinfo
Обзорните новини в 18:00 пък бяха представени от двойката Сергей Станишев - Илиана Йотова.

Ето какво казва за слогана "19 шампионски години" за тазгодишния рожден ден на Дарик програмният му директор Константин Вълков: "Тази думичка "шампион" крие в себе си, поне според мен, нещо далеч по-хубаво от това просто да си победител. Да си шампион е да си постигнал нещо чрез борба, да е имало съревнование, надпревара. За победител може и да си на второ място, на трето, и пак да си победител. Но, ако искаш да си шампион - няма как да завършиш втори".

Много поздравления получи Дарик радио за 19-тия си рожден ден.

„Уважаеми г-н Радев, благодаря ви за това, че непрестанно поставяте на обсъждане съществени и наболели за обществото ни проблеми, с което помагате за намиране на най-правилните решение", пише премиерът Бойко Борисов. Министрите на икономиката и спорта - Трайчо Трайков и Свилен Нейков, ръководители на комисиите за защита на конкуренцията - Петко Николов, за сигурност на информацията - Цвета Маркова, за регулиране на съобщенията - Веселин Божков, директорът на агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров, лидерът на СДС Мартин Димитров също изпратиха поздравителни писма за рождения ден на Дарик. Пожелания за висок професионализъм отправиха и генералният директор на „Лукойл България" Валентин Златев и мобилният телеком М-Тел.