Поскъпват билетите за бърз и пътнически влак
Поскъпват билетите за бърз и пътнически влак / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От понеделник (23 януари) билетите за пътуване с бърз и пътнически влак скачат средно с 9 процента. Това съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Оттам обясняват поскъпването на пътуването с влак с увеличените експлоатационни разходи на железопътния превозвач, свързани с повишението в цените на дизеловото гориво и електроенергията.

Според данни на БДЖ цените на билетите не са увеличавани от юли 2008 г., като през това време се е натрупала и инфлация, а само през изминалата година дизелът е поскъпнал с малко над 11 на сто.

Поскъпването на билетите е част от мерките за реформи в БДЖ, припомнят от компанията. Очаква се допълнителните приходи за година да се увеличат с около 2 млн. лв. През декември бяха увеличени с 15 на сто билетите за пътуване с бърз влак със задължителна резервация, като очакваният ефект e 500 000 лв. годишно.

Пред Дарик изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев прогнозира, че поне още две хиляди души могат да бъдат освободени от железниците в следващата година и половина, което по думите му трябва да бъде строго обвързано с подобряването на процесите. Ръководството на БДЖ планира до края на март да завърши плана за освобождаване на около 2000 души, като значителна част от тях предпочетоха да вземат по шест работни заплати и да напуснат доброволно.

Интервю с изпълнителния директор на БДЖ Йордан Недев относно поскъпването на билетите и планираните реформи четете тук