Двама мъже пострадаха при взрив в метанстанция в Пловдив
Двама мъже пострадаха при взрив в метанстанция в Пловдив / DarikNews.bg, Виктор Кадири

Двама мъже пострадаха при инцидент в метанстанция в района на „Скобелева майка" в посока Кемера. Избухнали са една или две бутилки с кислород. По първоначални данни пострадалите са извършвали експеримент с бутилките, каза директорът на пловдивската полиция ст. комисар Тодор Чонов. Мъжете са откарани в клиниката по изгаряния към УМБАЛ „Св. Георги". Единият е с 50% изгаряния по цялото тяло. Той е във флуидно легло и в четвъртък му предстоят оперативни интервенции. Другият пострадал е с 3-та степен изгаряния на едното бедро, съобщиха за Дарик от Центъра за спешна медицинска помощ, където първоначално е постъпил сигналът за пострадалите.

По-тежко пострадалият е 47-годишният собственик на метанстанцията Стефан Шишков, а другият е негов служител. Шишков изпратил работника да донесе бутилка с азот, но вместо нея той донесъл бутилка с кислород, след което тя гръмнала.

Районът на метанстанцията е обезопасен, има екипи на пожарната и полицията. На място са и инспектори от Агенцията за технически надзор, съобщи шефът на регионалната дирекция Димитър Вълканов. По думите му те обследват мястото на инцидента и причините за взрива.

Инцидентът се е получил при дейност, извършвана от външна фирма, която ремонтира съоръжения под налягане. Взривът е настъпил след ремонтиране на компресор. Двамата мъже са правели тест на плътност, който по принцип се извършва с азот. В случая обаче е бил направен с кислород, който се е запалил. Възможно е газът да е влязъл в съприкосновение с масло (или омаслени ръце) или някоя от връзките в компресора да не е издържала, което предстои да бъде установено, обясни Вълканов.

Други новини от Пловдив