Византийска находка разкри ремонтът на старата турска баня в Свиленград
Византийска находка разкри ремонтът на старата турска баня в Свиленград / netinfo

Напълно запазена византийска отоплителна система се разкри по време на ремонта на старата турска баня в центъра на Свиленград. Архитектурната забележителност се реставрира по проект на общината в партньорство с гръцката община Димотика по програма Европейско териториално сътрудничество Гърция-България.

От  ноември стартира реставрацията на банята. Проектът, съгласуван от Националния институт за недвижимо културно наследство, предвиждаше от помещението на огнището да бъде демонтиран метален резервоар и на негово място да бъде обособен санитарен възел. След премахване на резервоара и почистване на хумус и пепел от огнището работниците се натъкнали на автентична хипокаустна система, изградена от старинни тухли, характерни за сгради от византийския период.  Тази система е служела за отопление на банята и е провеждала топлината и дима от огнището към залите - съблекалня и къпалня.  Старинната отоплителна система представлява серия от засводени тухлени тунели под нивото на пода и димоотводи във външните стени на сградата. Те са  оформени в основата си със скрити арки и  излизат по периферията на купола. С цел да бъдат запазени и експонирани по подходящ начин новоразкритите структури на хипокауста  се предвижда изработване на проект за промяна по време на строителството, който да актуализира първоначално одобрения. По разчети на специалистите това няма да забави реставрацията и тя ще приключи в разписания срок до май тази година.

Турската баня е  елемент от някогашен цялостен комплекс от кервансарай, джамия, чаршия и хамам, изградени заедно със стария мост на река Марица в началото на 16 век. През 1913 година по време на Междусъюзническата война Свиленград е опожарен, а комплексът - унищожен. През 1934 година върху  основите на хамама банята е издигната в първоначалния й вид и функционира като градска баня до 70-те години на 20 век. От 1982 година е обявена за паметник на културата с местно значение.

Проектът, по който работи община Свиленград, е на стойност 309 455 евро. Освен  турската баня в Свиленград, от гръцка страна ще бъде реставрирана подобна турска баня в Димотика. Общата цел на проекта е управление и валоризация на две важни културно-исторически и архитектурни забележителности и  насърчаване на туризма  в трансграничния регион. В края на проекта, който ще приключи през януари 2013 година, са предвидени официални откривания и на двата паметника, придружени с изложба. В гръцката община Димотика ще бъде показана изложбата „Как един мост и един град са били построени през 1529: Мостът на Мустафа паша в Свиленград", а в Свиленград ще се състои представянето „Един път през времето: Дидимотихо от неолита до 20 век".