11 от 15-те митрополити от Светия Синод били агенти на Държавна сигурност
11 от 15-те митрополити от Светия Синод били агенти на Държавна сигурност / снимки: IPG, Sofia Photo Agency, архив
Митрополити от Светия Синод били сътрудници на Държавна сигурност
49142
Митрополити от Светия Синод били сътрудници на Държавна сигурност
  • Митрополити от Светия Синод били сътрудници на Държавна сигурност

11 от 15-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това обяви Комисията по досиетата. В списъка на сътрудниците на бившите тоталитарни служби не фигурира името на патриарх Максим.

Всички „осветени” православни митрополити работили като агенти за Шести отдел на ДС, който е отговарял за „борба с политическата диверсия”, показва справка в огласените от комисията списъци.

Старозагорският митрополит Галактион е работил за бившите комунистически служби под псевдонима Мишо, Неврокопският митрополит Натанаил е бил агент Благоев, Русенски митрополит Неофит - Симеонов, Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, който наскоро нашумя с новия автомобил „Линкълн” е работил под агентурното име Ковачев и Владислав.

Сред обявените агенти са и Врачанският митрополит Калиник, Великотърновски митрополит Григорий, Сливенски митрополит Йоаникий, Плевенски митрополит Игнатий и Видински митрополит Дометиан. Митрополит Йосиф, който отговаря за българската църква в САЩ, Канада и Австралия, преди време сам обяви за миналото си в Държавна сигурност.

Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон също е бил щатен служител на Държавна сигурност. Единствен той коментира пред Дарик, че е изненадан за досието си. „На Бога съм служил, това е то”, коментира митрополит Симеон.

Българската православна църква все още не е излязла с позиция след обявяването на списъците днес. В края на миналата година Светият синод се обяви срещу проверката, като я обяви за противоречаща на Конституцията, а няколко интелектуалци сформираха комитет за защита на висшия клир.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи също има минало в Държавна сигурност. Той е работил под агентурното име Андрей. Бившият главен мюфтия Недим Генджев, за когото беше известно агентурното му минало, пък е бил  назначен за разузнавач II-ра степен през 70-те години на миналия век, а в последствие е преназначен за инспектор IV-та степен.

11 от 15те митрополити от Светия Синод били агенти на Държавна сигурност
netinfo

Общо седем висши мюсюлмански духовници са работили за бившите комунистически служби. Говорителят на Главното мюфтийството Хюсеин Хафъзов заяви пред Дарик, че главният мюфтия Мустафа Хаджи не е в България и все още нямат позиция. Хафъзов уточни, че са очаквали досието на Хаджи. Оттам трябва да предадат на комисията по досиетата и други имена за проверка.

Епископът на Софийско-Пловдивската епархия Георги Йовчев е бил познат в комунистическите служби като агент Петър. Той е бил вербуван през 1987 г., а година след това е бил ръкоположен за епископ. Проверката на комисията по досиетата засега не е открила други католически духовници, които са били сътрудници на Държавна сигурност.

От комисията съобщиха, че проверката продължава.