Костов: Кое е това правителство, което само си погубва фирмите?!?
Костов: Кое е това правителство, което само си погубва фирмите?!? / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Интервю на Йовка Йовчева с лидера на ДСБ Иван Костов
48986
Интервю на Йовка Йовчева с лидера на ДСБ Иван Костов
  • Интервю на Йовка Йовчева с лидера на ДСБ Иван Костов

Половината от българските фирми са отишли в историята - всъщност са погребани. Три четвърти от българската икономика от 2008 г. или две трети от икономиката от 2001 г. е престанала да съществува като предприемачество. Това съобщи в интервю за рубриката „МеждУредие" на „Дарик кафе" лидерът на Демократи за силна България Иван Костов.

Според него това е изключително тревожна статистика и тя се дължи основно на обстоятелството, че в България е повреден моторът на икономическото развитие, а именно конкуренцията. По думите на Костов правителството толерира интересите на монополистите в отделните сектори, което нанася сериозен удар върху икономиката и потребители.

На старта на новата пленарна сесия в интервюто си за Дарик лидерът на ДСБ разкритикува силно опитът на ГЕРБ да си осигури мнозинство в Народното събрание, търгувайки с държавната субсидия на независимите народни представители. „Търговията с гласове върви в Народното събрание - това е брутална политическа корупция и тази покупка на независими депутати от страна на ГЕРБ ще продължи", заяви Костов. Ето какво още каза той пред Дарик:

Тема номер едно като ваша заявка вчера беше спасяването на българската икономика. ДСБ вече анонсира, че ще предложи поправки в Закона за защита на конкуренцията, които да пазят интереса на потребителите от монополите. Подборно развихте вашата теза в предходните дни. Все пак каква е вашата диагноза за българската икономика в началото на 2012 г.?

Две неща са изключително тревожни. Едното е, че при преброяването половината от българските фирми се оказаха отишли в историята, всъщност погребани. От друга страна от тези, които са се регистрирали, половината нямат нито един зает. Така излиза, че работещи със заети са около 270 000 фирми. Което знаете ли какво означава? Една трета от фирмите, които имаше създадени през 2001 г. и една четвърт от фирмите, които има в момента. Тоест една четвърт от българската икономика от 2008 г. или две трети от българската икономика от 2001 г. е престанала да съществува като предприемачество.

Виждате ли шанс правителството с финансов министър Симеон Дянков да размрази тази част от бизнеса, която образно казано е във фризера по вашите думи в момента.

Не по моите думи, това е статистика, това са фактите от преброяването, аз не си ги измислям. И не поставяйте с това по вашите думи...

Не, не, по ваши думи казвам във фризера, казвам замразени, това е смисълът.

Това е изключително тревожна статистика и тя се дължи според нас основно на обстоятелството, че в България е повреден моторът на икономическото развитие, а той е конкуренцията - честната, безкомпромисна, разбира се, но повсеместна конкуренция, която е в състояние да принуждава фирмите да се развиват, да развиват работните места, да увеличават производителността, ефективността, да увеличават заплатите на тези, които произвеждат много добавена стойност. Това нещо е дълбоко повредено, извадено от строя, защото правителството толерира интересите на монополистическите формации, които налагат монополни цени в производството на зърнени култури, захар. Ето ви този пример, той е фрапиращ: може ли захарта в България да поскъпне от 1,20 лв. до 1,80 лв./кг, с 50%, при положение че световните цени спадат с 20%. Защото основният вносител е Гриша Ганчев, който е приятел на министър-председателя и който назначи за треньор на „Литекс" Христо Стоичков, който боготвори Бойко. Е, разбира се, че ще го боготвори, но как може да се плати с несправедливо, необосновано поскъпване на захарта за милион български домакинства похвалите от Христо Стоичков? Как е възможно такова нещо?

Т.е. слагате етикет на кабинета „Борисов" - „кабинет на монополите"?

Какъв етикет? Аз ви давам пак само статистика, аз не слагам етикет. Казвам, че това е недопустимо. Защото ако така е с горивата... Нека си спомним, че „Лукойл", когато беше на върха на протестите, в трудно положение, твърдеше, че е на загуба. След това се оказа, че е приключил годината с 2 млрд. печалба. Как я натрупа тази 2 млрд. печалба. Как е възможно такова нещо, как може да се позволява формирането на такива монополни печалби? Това е злоупотреба с господстващо положение на пазара. Това е демонтиране на основния двигател на икономическото развитие и това нанася тежки поражения върху българските домакинства и върху българските фирми, което пък се вижда от началото на разговора, който водим, от статистиката, която е плашеща. Коя е тази икономика, която й погубва така юридическите лица, които й творят благата, които й създават добавената стойност? Кое е това правителство? Това е продукт на целенасочена политика, водена през последните десет-единадесет години. Никой не беше и сега не е приятелски и партньорски настроен за честни партньорски отношения спрямо бизнеса. И това е трагедията. Заради това няма икономическо развитие. Слушам го преди малко Бойко Борисов се упражнява на тема икономическа политика и дефицит. Няма връзка с дефицита това, което говоря. Да го кажа съвършено определено: това е въпрос на политически действия на правителството за защита на пазара от монополите и за прокарване пътя отново на конкуренцията.

Тепърва ще има дебат по вашите предложения и за законодателни промени в тази сфера. Ще видим доколко ГЕРБ ще се вслуша в вашите предложения. Ако прехвърлим цялата тази статистика към политическата картина в страната и заговорим вече на политически език, далечна ли ви е тезата за едно ново управление на националното съгласие, за което се говори през последните дни. Ще има ли и кога според вас предсрочни избори?

Аз не чух такава теза, откровено казано. Не чета така изказванията, които прозвучаха от трибуната. Истина е, че ГЕРБ управлява с помощта на купени независими депутати. Това вече е признато, това вече се казва, дават се някакви нелепи бих казал, смешни, защото като го говорих вчера това в залата, на много лица се появиха усмивки. Сега... Да твърдиш, че даваш 17 000 лв. за консултации за направа на закони. Аз ще направя справка сега колко закони са внесли независимите депутати, ще видя за какво става въпрос. Това е просто нелепо. Очевидно се плаща на тези депутати, за да гласуват и да правят мнозинството на ГЕРБ. Това е безобразие. Това е не според мен и според сините, това във всяка демокрация е крайно осъдително - ти да купиш мнозинство, това е брутална политическа корупция на самата система, на най-висшия орган на власт. Това означава управление, което няма собствена основа нито сред хората, нито има съответната политическа подкрепа. То се дължи на обстоятелството, че се плащат пари на определени хора да гласуват за него. Как се нарича, когато се плащат пари на гласоподавател, за да гласува за определена политическа партия. Как се нарича това нещо?

Търговия с гласове го нарекохме ние, медиите.

Търговия с гласове. Е, търговията с гласове върви в Народното събрание.

Това корупционно мнозинство докога ще се крепи, колко време ще изкара?

Мисля, че то ще се засилва. Защото мнозина депутати от независимите, даже може би всички си дават сметка, че нямат повече път в политиката. Това е ренегатство, което няма да им се прости от никъде. Те нямат собствена политическа тежест. Те ще изчезнат от политическата сцена и сега са крайно заинтересовани да вземат колкото се може повече от политиката, което е толкова пък грозно, толкова компрометиращо за поведението на цялото това управление, че аз наистина нямам по-силни думи от тези, които използвам.

До края на мандата казвате така ще бъде и повече купени депутати ще има?

Аз мисля, че ще се засили. Прогнозата ми беше, че ще се засили. Аз очаквам и други да се поблазнят по тези пари, разбирате ли? Става въпрос за огромни парични суми, става въпрос за 17 000 лева на месец, за десет месеца това са 170 000 лв., за 20 месеца това са 340 000 лв. Представяте ли си каква огромна сума е това? И това са пари на данъкоплатеца. Не ги вади Бойко от джоба си, от фирмата си. Това е от субсидията, която се дава за партийна дейност, а те я дават на депутати, които няма как да са партийна дейност, защото са физически лица. Това е тежко нарушение на закона на страната, пред което си затваря очите Сметната палата, всички органи, които трябва да...

Очевидно обаче и законът дава вратичка за всичко това.

Не, не дава. В ръцете на тези хора, които го прилагат, те отварят вратичка. А самият закон не позволява такова нещо, ако се чете дума по дума, буквално и по смисъл не дава такава възможност. Защото е казано, че тези пари са само за партийна политическа дейност, те не са за частни лица, за физическа лица. Партийна дейност, политическа дейност в България могат да извършват само лица, които са регистрирани по Закона за политическите партии. Те не са физически, а са юридически лица. Те са колективи от хора, те са общности от хора, и в този смисъл не може физическо лице да разходва. Толкова е ясен законът, толкова е директен.

Иначе казано, субсидията да не се движи с депутата. Какво обаче на практика може да спре това съмнително въртене на едни пари в Народното събрание?

Ние ще предложим текст. Първо, ние вече от трибуната предложихме комисията за противодействие на корупцията да се занимае със случая и да се произнесе. Да видим тя какво ще направи. Тя трябва да извика, ако питате мен, там счетоводителите, финансистите на партия ГЕРБ да дадат обяснение за всеки лев, който са платили на независим депутат и да го защитят с документи. Ако те не са в състояние да направят това, няма какво да коментираме.

Счетоводителите, а не финансовият министър смятате, че трябва да отговарят?

Финансовият министър е дал субсидията на партията. Партията е извършила покупката. Тоест финансовият министър не може да бъде пряко обвинен, защото той е изпълнил едно тълкувание, което беше наистина много порочно и абсолютно неоснователно, което даде Пламен Орешарски. Защото тройната коалиция използваше същия този инструмент за партийно инженерство. Спомнете си как се появи политическата група на РЗС. Спомнете си как се разпадаха там и как се привличаха различни хора, как се атакуваха Обединените демократични сили, Демократи за силна България и ще се сетите за какво става въпрос. То ставаше по този начин.

Ако ви върна все пак към тезата за т.нар. корупционно мнозинство и вашата прогноза категорично отхвърляте тезата за нуждата и от предсрочен вот, и от формиране на някакъв нов тип ново управление, наречено от някои...

Синята коалиция е готова за предсрочен вот, ако това ме питате. Ние не се опасяваме от избори. Ако дойдат изборите, ще бъдем много по-силни в парламента. Освен това до тези избори фактически ще се стигне, защото ГЕРБ не е в състояние нито да води политика на реформи на страната, които са необходими, нито дори елементарно да решава появяващите се горещи въпроси на обществото и хората.

Значи все пак допускате и такава възможност?

Това ще причината. Поради тази причина. Аз не мога да се занимавам с гадателство, ще бъде несериозно.

Казват, че едни предсрочни избори биха зависили само от волята на Бойко Борисов.

То е очевидно това от целия разговор, който водим. След като той си е накупил тези депутати, не виждам как това нещо може да се случи по друг начин.

Като говорим за корупцията, според вас тези органи за борба с нея, които бяха създадени - и звеното БОРКОР, и новата комисия Антимафия, работят ли според вас и имате ли идея къде са тези органи, примерно в случая с историите около Андрей Иванов, който вчера освободи поста на председател на Столичния общински съвет?

Не, не работят очевидно. Това са фасади.

Т.е. битката с корупцията остана някъде в обещанията на управляващата ГЕРБ?

Сега ще видим дали комисията в Народното събрание ще се справи с темата.

Вчера американският посланик изрази публично недоволството си от това, че след скандала със СРС-тата през миналата година настъпи една тишина и май нищо повече. Според Вас?

Аз не коментирам никога американския посланик, нито който и да било друг посланик.

Тази теза обаче се споделя и от други наблюдатели на обществените процеси в страната. Смятате ли, че нещо помръдна отвъд скандала в чисто практически план около историята със СРС-тата?

Нищо, разбира се. Всичко е потушено. Смяната на поведението на някои хора в Народното събрание ясно говори за някакви договорености. Защо спряха атаките? Нали бяха абсолютно убедени, нали бяха пламенни защитници на правдата? Къде са им сега атаките сега, защо не търсят правдата, какво става?

След този ваш реторичен въпрос...

Наистина реторичен, защото отговорът е очевиден.

В началото на 2012-а смятате ли, че беше грешка това, че не се обявихте за опозиция на управлението още в началото на мандата на Борисов? Казахте, ето, няма реформи, няма политика, на която може да се даде сериозна подкрепа.

Тогава имаше заявка, че ще има такава политика. Разбира се, с времето може това нещо да се отчита като грешка, но обстоятелствата тогава бяха такива. Те заявиха, че ще правят политика, която фактически преписаха от нашата предизборна програма. Защото тяхната се появи след нашата. Преписаха нашата програма и ние не можехме тогава да вървим срещу програмата си. Може би ако сме били изключително далновидни и безочливи да кажем „не, не, ние тези заявки за политика, независимо че ги пише в нашата програма, няма да ги подкрепим", тогава има смисъл да обсъждаме контекстът, в който е взето това решение, но това беше контекстът. Те имаха съвсем други намерения да управляват страната. Ето докъде я докараха обаче. Те сами са най-големият противник на себе си от времето, когато спечелиха изборите.

Въпросът е докога ще решат да продължава тази политика и съответно докога пък вие ще намирате полезни теми, по които да ги подкрепяте. Увисва ли този въпрос?

Да, увисна. Съвсем.