Домът за стари хора в Полковник Савово стана на 1 година
Домът за стари хора в Полковник Савово стана на 1 година / община Тервел

Домът за стари хора в тервелското село Полковник Савово стана на една година. Социалното заведение започна работа на 11 януари 2011-та и към днешна дата всичките му 25 места са заети. В първите два месеца след отварянето на Дома бяхме притеснени, защото в него имаше само 6 човека, разказа за Дарик зам.-кметът на община Тервел Диана Илиева. В следващите три месеца обаче добрата материална база и добрата работа на екипа си казаха думата и домуващите достигнаха пълния си капацитет, отбеляза тя.

В социалното заведение са настанени хора от община Тервел, от Генерал Тошево, Провадия и от няколко шуменски села. За тях се осигуряват денонощни грижи. Екипът на Дома  включва 11 души - директор, социален работник, четири медицински сестри, две санитарки, кухненски работник, огняр и домакин. От известно време там работи още един санитар, назначен по програма за заетост.

Годишната издръжка на социалното заведение е около 190 хил. лева. В първите месеци финансирането на дейностите е било за сметка на община Тервел, сега то се осигурява от държавния бюджет, а общината отделя средства само за подобряване на материалната база.

Домуващите в Полковник Савово се чувстват добре, отбеляза Илиева. Те имат възможност да присъстват на всички културни прояви или религиозни празници в Тервел, за което се осигурява транспорт. За първата година от разкриването на социалното заведение там е организиран празник, на който са присъствали гости от пенсионерски клуб в Тервел.