Без виновни за отровените деца в Исперих
Без виновни за отровените деца в Исперих / Радка Минчева, архив

Досъдебното производство за замърсяване на питейната вода в Исперих, вследствие на което се разболяха 34 деца, е прекратено. Това съобщиха от Окръжна прокуратура – Разград. Разследването продължи близо година, в края на 2011-та постъпи в Районна прокуратура – Исперих с мнение за съд с обвиняем собственика на кравефермата, чиито фекални води замърсиха помпената станция край село Драгомъж. Прокурор Пенко Минков обаче е преценил, че престъпление няма и санкциите, наложени по административен път от екоинспекцията в Русе, са достатъчни. Глобата за Гюнай Хюсмен бе от 20 000 лв. Той е председател на Общински съвет-Исперих, общински лидер на ДПС и бивш кмет на града, освен собственик на животновъдни ферми е и сред крупните арендатори в Лудогорието.

Прокурор Минков уточни, че все още текат срокове за обжалване и решението за прекратяване на разследването не е влязло в сила. Изпратени са писма до шестимата родители на пострадали деца, които са изявили желание да бъдат уведомени за хода на разследването.

През януари миналата година заразно отделение на болницата в Разград се напълни с ученици от Исперих, които бяха със симптоми: световъртеж, болки в корема, повръщане. Изследвания доказаха, че децата са не отровили от хиперхлорираната вода във водопроводната мрежа. Повече дезинфектанти били сложени заради разлив на торови маси в дерето до помпената станция в исперихското село. По нареждане на ДНСК лагуната, в която се събирали отпадъците от кравите, бе разрушена. Санкцониран от здравната инспекция бе и шефът на водоснабдителното дружество Илия Илиев, който е бил заместник-кмет на Гюнай Хюсмен по време на неговото кметуване.

За замърсяване на водоизточник законодателят предвижда завор до 5 години и глоба.