Земеделци от Пазарджик протестират срещу промените в Търговския закон
Земеделци от Пазарджик протестират срещу промените в Търговския закон / Sofia Photo Agency, архив

Над 900 земеделски производители и кметове на села от община Пазарджик настояват за промяна в Закона за стоковите борси и тържищата.  От 3 декември миналата година земеделските производители са задължени да се регистрират по Търговския закон, да  водят счетоводство и да имат касов апарат.

В подписка  до Министерство на земеделието, Министерския съвет, Народното събрание и Общинския съвет на Пазарджик  производителите на плодове и зеленчуци заявяват, че за тях е непосилно да отделят 1500 лева годишно, за да изпълнят новите изисквания.

„Според Закона трябва да дадем приходите от 5 тона домати или 5 тона пшеница на държавата и чиновници”, изчисляват селските стопани.  Прилагането на Закона за стоковите борси и тържищата ще увеличи разходите на производителите, които и сега се оплакват от високите цени на торовете, водата за поливане и разходите за обработката на земята.

Зеленчукопроизводителите искат от Общинския съвет на Пазарджик да гласува на следващото си заседание в края на януари декларация в тяхна подкрепа. В подписката се изразява и недоволство от отношението на земеделския министър Мирослав Найденов и на правителството като цяло към сектора.

Производителите плащат съвестно такси на регламентираните зеленчукови тържища, но незаконните пазари, никой не ги затваря, се възмущават стопаните.

Пазарджишкото поле е известно от столетия като зеленчукопроизводителен район. Селското стопанство дава поминък на хиляди семейства от над 50 села в региона.