ВМРО сезира съда заради безплатните детски градини за роми
ВМРО сезира съда заради безплатните детски градини за роми / снимка: Sofia Photo Agency, архив

ВМРО-НИЕ ще сезира Конституционния съд заради правителствения план за интеграция на ромите, според който държавата ще плаща таксите за ясли и детски градини на социално слаби ромски семейства.

Според лидера на воеводите Петко Атанасов, това е жестоко и цинично нарушение на Основния закон. Той цитира чл.6, ал.2 от Конституцията на страната, според който  всички граждани са равни пред закона и не се допускат никакви ограничения на права или привилегии, основани на раса, народност, етнос, пол, произход, религия, образование, убеждения и политическа принадлежност.

Такива действия на държавата застрашават социалния и етнически мир в страната и институциите трябва да се самосезират, каза още Атанасов. Той обясни, че за да осигури безплатните ясли и градини на ромските семейства, държавата ще тегли заем от 40 млн. евро от Международната банка за възстановяване и развитие.

Правителството има план да похарчи още 10 млн. лв. за изграждане на социални жилища за роми до 2014 г. със средства от европейската оперативна програма за регионално развитие.

Освен безплатни ясли и детски градини, правителственият план предвижда да бъде разработен и модел за целодневно обучение до VII клас за ромчетата. В часа на класния ръководител пък ще се преподават знания, свързани с културата на етноса им. Идеята на социалното министерство е да бъде осигурена работа на 50 000 роми в следващите 5 г. Други 12 000 ще преминат курсове за професионална ориентация, а  1500 роми  ще бъдат подпомогнати да стартират свой бизнес.