Бедствено положение в Смолян и Чепеларе
Бедствено положение в Смолян и Чепеларе / dariknews.bg/архив

Бедствено положение е обявено в Смолян заради липсата на ток и вода в селищата от общината вече трети ден. Това обяви в ефира на Дарик кметът Николай Мелемов. По думите му към момента ситуацията започва да се нормализира, вече има ток в селата Мугла, Стойките, Широка лъка и Гела. Все още в над 20 махали в различни населени места няма електричество. Проблемът идва от това, че масово в цялата община е имало аварии и работата по отстраняването им е затруднена, защото селата са разпръснати и отдалечени, обясни Мелемов. Той уточни, че късно снощи е възстановено електрозахранването в село Мугла, където се намира помпената станция за курорта Пампорово и туристите вече разполагат с питейна вода.

Няма сигнали за бедстващи хора в Смолянско, подчерта Мелемов и допълни, че само в една хижа в местността Хайдушки поляни има блокирани 16 човека. Те обаче разполагат с храна и вода, а до края на деня ще се пробие път дотам и ще се възстанови електрозахранването.

Пет села са без ток на територията на община Чепеларе, съобщи в ефира на Дарик кметът Тодор Бозуков. Усилената работа на екипите на ЕВН продължава. Температурите са ниски и има много замръзнали дървета, чиито клони се чупят, което е предпоставка за аварии, допълни Бозуков. Снежната покривка е от 50 до 150 см. Няма ток и в хижите. В хижа „Изгрев" има 15 спортисти, които имат провизии и ще останат там до края на седмицата. От днес са възстановени и учебните занятия в града. Съоръженията на „Мечи чал" работят, увери кметът на Чепеларе.