„Мини Марица-изток” с едночасова предупредителна ефективна стачка
„Мини Марица-изток” с едночасова предупредителна ефективна стачка / снимка: DarikNews.bg
„Мини Марица - Изток” с едночасова предупредителна ефективна стачка
48881
„Мини Марица - Изток” с едночасова предупредителна ефективна стачка
  • „Мини Марица - Изток” с едночасова предупредителна ефективна стачка

Повече от 95% от дневната смяна работници и служители в трите рудника на „Мини Марица-изток” са участвали в едночасови предупредителни ефективни стачни действия в началото на деня. По данни на КНСБ от общо назначени 2650 души са стачкували 2540. В преговорите между ръководството и стачния комитет участва и зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иво Маринов.

Стачкуващите са заявили отново готовността си за участие в безсрочни стачни действия от 14 януари до изпълнение на споразумението от юли миналата година.

От КНСБ информират още, че работниците и служителите настояват освен за спазване на т.3 за изплащане на заработените трудови възнаграждения при рекорден добив на въглища през 2011 г., и за цялостна ревизия по изпълнението на останалите точки от споразумението, касаещи договорености по колективния трудов договор, щатни разписания, техническа безопасност на съоръженията и др.

Ръководството на „Мини Марица-изток” внесе в Окръжния съд в Стара Загора иск за обявяване на стачката на работниците и служителите на дружеството за незаконосъобразна В момента се провеждат поредните преговори между Стачния комитет и ръководството на „Мини Марица-изток”, в които участва и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иво Маринов.

По-рано през деня пред Дарик синдикалният лидер в мините Валентин Вълчев разказа повече за стачката. Какво каза той чуйте в прикачения файл. Ето какво каза той: