Сирийската опозиция критикува Арабската лига
Сирийската опозиция критикува Арабската лига / снимка: Reuters, архив

Сирийската опозиция обвини днес Арабската лига, че прикрива репресиите  срещу антиправителствения бунт след решението на организацията да запази наблюдателите си, критикувани за неспособността им да прекратят десетмесечните кръвопролития, предаде АФП. След среща с опозиционния Сирийски национален съвет Турция, която настоява за оттегляне на президента Башар Асад, призова опозицията да продължи съпротивата срещу режима чрез мирни средства.

Папа Бенедикт Шестнайсети призова за ползотворен диалог, благоприятстван от присъствието на независими наблюдатели и повтори призива си за бързо прекратяване на кръвопролитията в страната, където над 5000 души загинаха при репресии от 15 март досега по данни на ООН. „Очевидно е, че мисията от наблюдатели се стреми да прикрие престъпленията на сирийския режим  като му дава повече време и случаи, за да убие нашия народ и да съкруши волята му”, заявиха в комюнике „Мюсюлмански братя”, членове на Сирийския национален съвет.

Докладът на наблюдателите поставя наравно убийците и жертвите и прави паралел между машината за официални убийства с танкове и ракети и самостоятелните операции за самозащита, обвиняват „Мюсюлмански братя”.

Според Генералната комисия на сирийската революция, група, която обединява местните активисти, този доклад е под очакванията на сирийския народ и Арабската лига трябва да обяви неуспеха на инициативата си, заради липсата на необходими средства за прекратяване на убийствата, посочва БТА. „Присъствието на наблюдателите и начина, по който действат, са услуга за режима”, допълни лидерът на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман.

Според опозиционни активисти около 450 души са били убити в Сирия от режима, откакто наблюдателите от Арабската лига пристигнаха в страната на 21 декември, посочва АП. Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че силите за сигурност са убили днес четирима човека и са върнали телата на 10 жертви на техните семейства в Хомс.

Активист, цитиран от ДПА, съобщи за 18 жертви и няколко ранени при стрелба от страна на силите за сигурност в централния сирийски град, който е един от центровете на протестното движение.

Междувременно на среща при закрити врати в Истанбул лидерите на сирийската опозиция преизбраха Бурхан Галиун за председател на Сирийския национален съвет, заяви за Ройтерс опозиционен източник. „Тримесечният мандат на Галиун бе продължен с още един месец, докато не бъде изработен по-добър механизъм за избор на председател на съвета”, заяви източникът, който контактува пряко с делегатите на срещата.