Десетки населени места са без ток, бедствено положение в Чепеларе
Десетки населени места са без ток, бедствено положение в Чепеларе / снимки: DarikNews.bg, Петя Царевска
Остава тежка ситуацията в някои зимни курорти
48846
Остава тежка ситуацията в някои зимни курорти
  • Остава тежка ситуацията в някои зимни курорти

Усложнената зимна обстановка в страната бавно се нормализира. Продължава оказването на помощ на населението, почистването на пътищата и възстановяването на инфраструктурата. Десетки населени места все още са без ток, въпреки усилената работа на екипите да остранят нанесените повреди.

Електрозахранването за град Чепеларе беше възстановено около 19 часа, след като там по-рано бе обявено бедствено положение. Причината за продължилите през целия ден възстановителни работи беше паднало дърво върху въздушен електропровод и последвалото усукване на железен стълб. Допълнително затруднение представляваше трудният достъп и физическата доставка на материали до повредения стълб.

От EVN България съобщават, че остава нарушено електрозахранването във високите части на Родопите - основно в област Смолян. Проблеми с електрозахранването има и в Лъки. Причината е падането на дърво върху въздушен електропровод, което е довело до ново прекъсване на електрозахранването. Към 14.00 часа беше възстановено напрежение по авариралия втори електропровод 20 kV (киловолта), чрез който бе осигурено нормалното захранване на курорта "Боровец".

По информация на електроразпределителните дружества в страната без електрозахранване са населени места в областите Враца, Ловеч, Троян, Тетевен, Ботевград, Етрополе. В определени населени места работата на екипите е затруднена от заснежените и непочистени пътища, падналите дървета и силния вятър. В някои високопланински хижи все още остават блокирани хора, но те имат храна и вода и очакват пътищата да бъдат разчистени.Най-тежко е положението в областите София, Смолян и Ловеч. Бедствено положение бе обявено в община Чепеларе, а в община Баните - отменено.

Няма данни за бедстващи хора в планината. Продължава да съществува опасност от лавини в следствие на обилните снеговалежи от изминалия ден. Въпреки проблемите, които зимните условия създадоха в страната, курортите се радваха на посещения от туристи, коментира дежурния спасител от Планинската спасителна служба Камен Якимов: „Времето бе доста по-благоприятно през деня, отколкото в събота. Нямаше мъгла, намаля вятърът, беше по-ясно, температурите на височина около 2000 метра бяха около минус 10 градуса, на около 1500 метра - бяха между минус 3-4. В този височинен диапазон са разположени курортите общо взето и в температурно отношение всичко беше благоприятно. Всички курорти направиха опит да работят след обилния снеговалеж, но като че ли се отдаде само на Пампорово и Банско. В другите курорти продължиха да имат проблеми с енергоснабдяването. Поради това работата там не беше много редовна. Новият снеговалеж допринесе за повишаване на степента на лавинна опасност и то най-вече под ветрените склонове и улеи, където очаквам да се е акумулирало доста голямо количество сняг, още повече, че по мои впечатления в по-ниските части на планините снегът е мокър, което увеличава опасността от падане на лавини".

Десетки населени места са без ток бедствено положение в Чепеларе
netinfo

Пътната обстановка след 18:00 часа

Пътищата в страната са проходими при зимни условия. Пътните настилки са мокри, заснежени, по високите и усойни места са заледени, обработени и опесъчени.

Автомагистрала "Хемус" е отворена за движение и в двете посоки. Леките и тежкотоварните автомобили се движат нормално.
Пътят до хижа "Стражата" в община Етрополе е разчистен. Организирано е транспортирането на хората от хижата.

В област Смолян пътят до хижа "Изгрев" е разчистен и деца, намиращи се в нея, са транспортирани в Чепеларе.

Пътят до село Мугла е разчистен с помощта на верижни машини. На хората в селото са осигурени храна и лекарства. Към областния град е транспортиран болен жител на селото.

В област Пазарджик продължава почистването на пътя от гр. Ветрен към махалата "Гулак", община Костенец, където се намират около 25 души /ловци/. Два спасителни екипа на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" отстраняват паднали дървета и клони по пътното платно.

Разчистен е пътят до хижа "Брянощица" в община "Родопи".
По непотвърдена информация тунелът "Топли дол" на автомагистрала "Хемус" е без осветление.