„Детство без сълзи” разказва историята на изоставени българчета
„Детство без сълзи” разказва историята на изоставени българчета / Личен архив

Повече от 6000 българчета се нуждаят от семейства, защото животът им преминава в социалните институции у нас. Научни доказателства показват, че месец, прекаран в дом, уврежда децата и забавя развитието им с три месеца. Това каза Александър Миланов, автор на книгата „Детство без сълзи", която беше представена в предаването „Неслучайни срещи" по Дарик. Приоритет на държавата е закриването на домовете и извеждането на децата в приемни семейства или връщането им при родните, което поставя предизвикателство пред обществото да отвори домовете и сърцата си за чуждите деца, допълни Александър.

Според него проблемите на осиновяванията у нас са свързани с това, че българите имат високи

Детство без сълзи разказва историята на изоставени българчета
netinfo
изисквания за децата, които искат да отглеждат, а такива деца почти няма. Той даде пример с това, че сънародниците ни очакват да осиновят здрави деца, от български произход, които да са правилно развити. „Това не може да се случи, такива деца почти няма, защото у нас се изоставят 900 бебета, от които половината са от ромски произход, а друга не малка част са българчета с увреждания", коментира Александър Миланов. За да върви осиновяването, Александър посъветва кандидатите да разширят диапазона от критерии, посъветва авторът на книгата „Детство без сълзи".

Книгата „Детство без сълзи" представя историите на българчета, които са изоставени в социални домове. В първата част авторът разказва историята на Ангел. Ангелчо е събирателен образ на малките деца, които се раждат в една болница и отиват в сиропиталището. Докато расте Ангел, покрай него се редуват и преминават много други деца с техните истории и лелки, с тяхното разбиране. Книгата на Александър нееднозначно казва, че държавата не може да е добра майка и тези функции не са й присъщи.

Във втората част на сборника авторът разказва истории на приемни родители от цялата страна. В тях ясно прозират обичта и грижата, които поправят счупеното в сиропиталищата детство.

Предговорите на книгата са написани от социалния антрополог Харалан Александров и ръководителя на Центъра за алтернативни грижи към НБУ Галина Маркова.

Книгата „Детство без сълзи" се продава с благотворителна цел. Набраните средства ще бъдат инвестирани в закупуването на инвалидна количка за малкия Бисер от с. Старцево, Златоградско. Той е с детска церебрална парализа. Наскоро Александър и негови приятели помогнаха на братчето на Бисер - Марти, да се върне у дома. Марти беше изоставен от майка си, но социалните върнаха седеммесечното бебе у дома.

Книгата можете да закупите чрез онлайн заявка на сайта www.detstvo.eu.

Чуйте какво още каза Александър Миланов в предаването „Неслучайни срещи" по Дарик с водещ Петя Царевска.