Унгария е пред фалит
Унгария е пред фалит / снимка: Reuters

Унгария може да се спаси от банкрут само чрез нов кредит от Международния валутен фонд. Премиерът Виктор Орбан обаче предпочита да демонстрира самочувствие.

Унгария изнемогва. Потъналата в дългове страна от Европейския съюз се нуждае спешно от кредит, за да предотврати държавен фалит. Понастоящем обаче, поради непредвидимата политика на министър-председателя Виктор Орбан, Международният валутен фонд и Европейският съюз не желаят да водят преговори. Проблемите на Орбан стават все по-остри. Рейтинговата агенция Fitch понижи кредитните рейтинги на Унгария почти до минимум, като тенденцията остава негативна.

Във фокуса на критиките на Международния валутен фонд и Европейския съюз стои промяна в унгарското законодателство, която ограничава независимостта на Централната банка в Будапеща. Брюксел обяви, че вероятно ще бъде заведена наказателна процедура поради нарушение на европейските договори.

Унгария е застрашена от санкции, между които и лишаване на страната от правото на глас при срещи на правителствата от Европейския съюз. Виктор Орбан все пак направи "мили очи" на МВФ, заявявайки, че унгарското правителство положило всички усилия, за да може преговорите с Фонда и с Европейския съюз да започнат и приключат "колкото се може по-скоро".

Преди това премиерът дори разговаря с управителя на Националната банка, чиито правомощия се отнемат почти изцяло според новия закон. За международния финансов свят обаче именно тази институция е последният гарант за разумно стопанисване в сегашна Унгария.

Затова пък Орбан сляпо се доверява на министъра на икономиката Дьорд Матолчи, който преди известно време обяви учебниците по икономика за "нескопосни книжки". Така Орбан и Матолчи въздигнаха в своя кауза "Неортодоксалната икономическа политика" и "борбата за икономическа свобода", допълва БГНЕС.

Пазарите следят със засилващо се недоверие делата на този тандем. Съвсем наскоро Орбан заяви, че кредитно споразумение с Международния валутен фонд било за Унгария "важно, но не и жизнено необходимо".

На 11 януари правителственият представител Тамаш Фелеги ще води във Вашингтон сондажни разговори с директора на МВФ Кристин Лагард. Унгарецът вече демонстрира самочувствие, заявявайки, че критики щели да бъдат взимани под внимание, но само ако са "в съответствие с интересите на страната".