Великобритания изпраща кораб в Залива след заплахата за блокадата на Ормузкия проток
Великобритания изпраща кораб в Залива след заплахата за блокадата на Ормузкия проток / снимка: Reuters

След като Иран заплаши, че ще блокира стратегическия Ормузки проток, командващите британския военноморски флот смятат, че изпращането на разрушителя „Деъринг” ще бъде важно послание за иранците благодарение на огневата си мощ и свръхмодерните технологии, с които разполага, пише британският вестник „Телеграф”.

Министърът на отбраната Филип Хамънд предупреди публично Иран, че всеки опит за блокиране на Ормузкия проток ще бъде „незаконен и неуспешен”. Според изданието корабът „Деъринг” е оборудван с нова технология, способна да свали всяка ракета от иранския арсенал. Бойният кораб, който струва един милиард британски лири, ще напусне Портсмут следващата сряда, носейки на борда си най-прецизния морски радар в света, способен да засече заплахи от типа на бойни самолети или ракети.

Корабът с екипаж от 190 души ще прекоси Суецкия канал и ще влезе в Залива в края на този месец, за да замести настоящата британска фрегата, пише БТА.

Филип Хамънд заяви, че „присъствието на британския кораб в Залива е съществено за запазването на международната търговия в  Ормузкия проток”. Източник от Кралския военноморски флот посочи, че и други британски кораби може да бъдат изпратени в Залива, ако се наложи.