Кошмар по пътищата в страната, движението по „Хемус” спря
Кошмар по пътищата в страната, движението по „Хемус” спря / снимки: Impact Press Group, архив, DarikNews.bg
Подробности за пътната обстановка от Радка Луканова, дежурен диспечер в СБА
48825
Подробности за пътната обстановка от Радка Луканова, дежурен диспечер в СБА
Подробности за пътната обстановка към 11.30 ч. от Любо Велков, дежурен в ситуационния център на АПИ
  • Подробности за пътната обстановка от Радка Луканова, дежурен диспечер в СБА
  • Подробности за пътната обстановка към 11.30 ч. от Любо Велков, дежурен в ситуационния център на АПИ

Пътищата в страната са труднопроходими зарди обилните снеговалежи. На места паднали дървета допълнително нарушават трафика. В областите Пловдив и Силистра има снегонавявания.

Слушатели на Дарик алармираха, че движението по магистрала „Хемус” на практика е блокирано и в двете посоки заради снеговалежите. Хората коментираха, че пътната настилка на Витиня не е почиствана, още в подстъпите към прохода има снежна покривка, а на места вече са се образували и заледявания. Те разказаха още, че не се забелязва и снегопочистваща техника в района.

Движението допълнително се затруднява от спрелите в аварийното платно ТИР-ове.

Автобус, пътуващ към Враца, още преди първия тунел на магистрала „Хемус” е обърнал и се връща към София. Пътуващите с него ще търсят алтернативен транспорт от столицата. Те коментираха пред Дарик, че автобусът е стоял повече от час на магистралата, където цялото движение е било спряно. Те обаче не са видели работници или машини да чистят пътното платно.

Ако нямате спешна работа не тръгвайте на път през Витиня, особено ако не сте добре оборудвани за зимно пътуване - зимни гуми, вериги, пълен резервоар.

По-голямата част от автомобилите, блокирани на магистрала „Хемус”, посока Варна, в района на село Чурек, обърнаха посоката на движение и се върнаха в София. Километри наред стотици коли караха в насрещното платно, за да се измъкнат от снежния капан и използваха първия участък без мантинела, за да минат в платното за София.

Кошмар по пътищата в страната движението по Хемус спря
netinfo

На магистрала „Хемус”, след Ботевград в посока София, също има опашка от ТИР-ове, които спират на бензиностанция след отклонението за Ботевград. В района се е образувала колона. От АПИ съобщиха, че затруднението в трафика е заради два автобуса, които са аварирали между Ботевград и Витиня. Движението на тежкотоварните автомобили е спряно, за да може да се почисти магистралата и да се възстанови напълно движението, увериха от агенцията, а леките автомобили се пропускат поетапно.

На магистралата при тунел Топли дол в по посока София има аварирал ТИР, който е препречил платното. Поетапно се пропускат леки автомобили. Тежкотоварните автомобили се спират, докато се изтегли колоната от леки автомобили.

Трасето на магистрала „Хемус” се почиства от около 40 машини. Работата на екипите и техниката е започнала в 20.00 ч. вчера вечерта и не е прекъсвала до момента, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура”.

Затруднено е движението по пътя през Искърското дефиле заради натрупания сняг. По този път се отклонява трафикът заради блокирания главен път Е-79 в района на Ботевград, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР във Враца. Той призова гражданите да не предприемат пътуване в посока към София, ако не е необходимо.

Пътищата от националната мрежа в останалата част на област Враца са почистени, опесъчени и проходими при зимни условия, съобщи дежурният в Областното пътно управление във Враца. Сняг вали в общините Враца, Мездра, Роман и Бяла Слатина, а в останалите шест общини валежите са от дъжд. Снежната покривка във Враца е около 20 см, продължава да вали. Снегът е мокър и тежък, което е довело до прекършването на дървета и скъсване на електропроводници, съобщи дежурният в Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Автобуси и автомобили са блокирани втори час от натрупалия сняг на третокласния път между селата Драшан, Камено поле и Горна Бешовица, съобщи кметът на община Мездра Иван Аспарухов. Пътят свързва общините Бяла Слатина, Роман и Мездра.

Трудности в движението има и между Перник и Долна Диканя, съобщиха слушатели на Дарик. Трафикът беше затруднен заради заседнали тежкотоварни камиони в района на с. Боснек. ТИР-овете вече са изтеглени, започнало е и поетапното пропускане на автомобилите, увериха от Агенция „Пътна инфраструктура”. Тази сутрин в преспите на пътя между Брезник и село Бегуновци затъна и автобус, тръгнал за село Секирна.

В цялата Кюстендилска област най-голяма е снежната покривка в Осоговската планина, където дебелината й е около 2 метра, съобщиха още от „Пътна инфраструктура”. Пътят за ски-пистите в планината се почиства и опесъчава. Снежната покривка в района на Рилския манастир е около 50 см.

Пътната обстановка в Благоевградска област е нормална, съобщиха дежурните в Областната дирекция на МВР в Благоевград. Всички пътища са нормално проходими при зимни условия. Единственото въведено ограничение в момента е за пътя Гоце Делчев - Попови ливади - Катунци, и то се отнася за движение на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета, уточниха от ОД на МВР. Засега в района няма регистрирани и пътни инциденти.

30 см е снежната покривка по високите части на Пазарджишки регион, съобщиха от Областно пътно управление. Пътищата са мокри, на места се е образувала поледица заради отрицателните температури през нощта. В планините пътните настилки за заснежени и заледени, но се почистват и опесъчават. В равнинната част няма нова снежна покривка.

Заради усложнена зимна обстановка са въведени ограничения всички автомобили да се движат с вериги, без ремаркета и полуремаркета по пътя Батак - Доспат. По направленията Юндола - Белово, Велинград - Аврамово и Велинград - Сърница товарните автомобили трябва да са без ремаркета и полуремаркета.

Пътят Самоков - Боровец е проходим при зимни условия, след като рано сутринта са отстранени падналите дървета.

Кошмар по пътищата в страната движението по Хемус спря
netinfo


Новата снежна покривка в Смолян е около 10 см, а по-високите места 15-20 см, в някои населени места е прекъснато електроснабдяването. През цялата нощ за почистването на улиците в областния град работиха 10 снегорина и пясъкоразпръквачки. Централните градски улици са почистени до асфалт, хвърлени са и значителни количества сол. Почистени от сняг са и около 90% от второстепенните улици.

Заради падналия сняг са въведени ограничения за движение през проходите Пампорово, Превала, Печинско и Рожен, съобщават от Областно пътно управление в Смолян. Всички автомобили трябва да се движат с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета. Същите правила важат и по пътищата Девин - Михалково, Доспат - Сърница, Смолян - Чокманово и Рудозем - Горна Арда.

Продължава работата по разчистването на пътя до смолянското село Мугла. След 16 часа работа са пробити около 20 км от направлението, съобщават от снегопочистващата фирма. Две машини продължават разчистването на трасето, блокирано от 130-сантиметрова снежна покривка и паднали дървета. В Селото няма и ток.

Снегорин измъкна от преспите два аварийни екипа на електроснабдителното дружество, закъсали в околностите на връх Новак след отстраняване на авария. Четиримата служители са добре и се прибират към Смолян. Ток няма и в района на Чепеларе, Девин и Ардино, допълниха от дружеството.

Без електричество са няколко населени места в област Пловдив. Селата Първенец, Дедево, Бойково, Гълъбово и Плочник, както и района на хижа „Здравец”, са без ток. Аварията е настъпила тази сутрин между 6.30 и 7.00 ч., съобщиха за Дарик от EVN. Екипи на дружеството се опитват да възстановят захранването възможно най-бързо, особено на хижа „Здравец”, където има почиващи. Проблеми е имало и в град Куклен, но там повредата е отстранена.

И в останалите планински райони на Западна България движението трябва да се извършва с особено внимание, на места с вериги. Намалена е видимостта поради мъгла до 100 м района на Антоново. Снегонавявания има в района на Саранци, Вакарел и по пътя Своге - Миланово - Крушовица. Поради снегонавявания е затворен пътят Студена - Старо село.

Кошмар по пътищата в страната движението по Хемус спря
netinfo

В Плевенска и в Ловешка област е задължително движението с вериги на товарните автомобили. Участъкът между Ябланица и Жеково не е почистван. В района снежната покривка достига до 20 см, а на места  има навявания. Заради падналия вчера следобед дъжд и рязкото понижаване на температурите, под снега се е образувало ледено покритие, което прави пътния участък хлъзгав и опасен и увеличава спирачния път на автомобилите.

Снеговалежът предизвика аварии и усложнена пътна обстановка в Плевенско. Поради усложнената обстановка пътните полицаи не допускат движението към София по главния път, като предупреждават водачите на автомобили да паркират и да изчакат. Нарушено е електроснабдяването в части от Плевен, Долна Митрополия и Долни Дъбник.

В област Ловеч е  ограничено движението по пътищата на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета поради падналия сняг, съобщи директорът на Областното пътно управление Георги Грозданов. Товарните автомобили се спират до разчистване на пътищата и опесъчаването им. На места има и паднали дървета. За леките автомобили е задължително движението с вериги.

Тежка е зимната обстановка и в Габровска област. Заради продължителния и обилен снеговалеж движението по пътищата в областта е затруднено. Пътните настилки са заснежени, на места заледени, в отделни участъци са се образували коловози.

Силно затруднено е движението на автобусите по междуградските линии, както и зареждането на селата във високата част на планината с хранителни продукти. Мокрият сняг е начупил клони и дървета, които са нанесли щети на електропреносната мрежа. Над 100 населени места са без ток. Заради прекъсване на електрозахранването на помпени станции, в някои райони на община Габрово вече няма и водоснабдяване.

На връх Шипка вали обилен сняг, температурата на въздуха  е минус 5 °С. Видимостта е намалена поради мъгла. Остава в сила забраната за движение на МПС с обща маса над 10 тона. Пътят за Узана не е почистен, снегопочистващата машина е аварирала. Снежната покривка в района вече достигна 60 см.

Кметът на община Троян Донка Михайлова съобщи, че в общината са затворени пътищата от четвъртокласната пътна мрежа и се призовават гражданите да не пътуват, освен ако не е крайно необходимо.

За всички превозни средства е затворено движението през прохода Троян - Кърнаре, както и по пътя от Шипково до Рибарица, тъй като падналият сняг в планинските части на областта е с дебелина от 35 до 50 см. Затворени са още проходите Златица - Етрополе, Твърдица - Елена, Вратник, Дюлински и Върбишки.

Труднопроходими са и проходите Рожен и Пампорово. Според данни към 22.00 ч. в Пампорово е имало около 10 закъсали леки коли, пътували без вериги. Сред тях и група турски туристи. Четири ТИР-а са закъсали снощи и в прохода Рожен.

Всички превозни средства трябва да са с вериги през Котленски проход, а само товарните през прохода на Републиката и по пътя Перник - КПП Гюешево.Всички МПС да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета през прохода Рожен, Пампорово, Превала, Печинско. Товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета през прохода Петрохан и по пътя Девин - Михалково, Доспат - Сърница, Батак - Доспат, Белово - Юндола и Велинград - Сърница.

Кошмар по пътищата в страната движението по Хемус спря
netinfo

Заради сняг и поледица за пет области в страната - София област, Врачанска, Великотърновска, Габровска, Ловешка, е обявен оранжев код, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Времето е опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни, информирайте се за очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите, съветват още от НИМХ.

В други 16 области от страната е обявен жълт код заради обилен валеж, сняг и поледица. Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Без предупреждения са само областите Видин, Кюстендил, Благоевград, Бургас, Варна и Добрич.

Подробна прогноза за времето във всички населени места в България за днес и за следващите 10 дни четете на Vremeto.bg.