Еколози организират протест в защита на парк „Витоша” и българските гори
Еколози организират протест в защита на парк „Витоша” и българските гори / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Еколози организират протест в защита на парк „Витоша” и българските гори
48824
Еколози организират протест в защита на парк „Витоша” и българските гори
  • Еколози организират протест в защита на парк „Витоша” и българските гори

Протест в защита на Природен парк Витоша" и на българските гори готвят еколозите
от неправителствената организация „За да остане природа в България". Протестът ще бъде от 11.30 ч. в сряда (11 януари), като се очаква да се включат и туристи, скиори и сноубордисти. Това обясни за Дарик Константин Иванов от WWF.

Те ще изразят недоволство срещу готвените промени в Закона за горите, които според Иванов ще унищожат горите не само на Витоша, но и в цялата страна. Целта на протеста е да се покаже на депутатите какви проблеми крият готвените промени в Закона за горите, обясни още Константин Иванов: „Ако те ги приемат, това ще улесни строителството на нови писти и лифтове от името на офшорна компания във „Витоша" от една страна, и от друга страна, ще отвори „кутията на Пандора" за изсичането и унищожаването на горите в цялата страна, защото позволява на много частни фирми да останат извън контрола на държавата и да правят доста непозволени досега неща в държавните гори".

Еколозите очакват да влязат в диалог с депутатите, за да стане ясно „каква сериозна и драматична грешка могат да допуснат, приемайки готвените промени", категоричен е Иванов. Той изрази и опасение, че готвените промени много бързо са били одобрени от Министерски съвет. Според него точно толкова бързо промените ще бъдат приети и в парламента. Тези промени позволяват на фирмите, които инвестират в ски-туризъм, много по-лесно да застрояват държавните гори, допълни Иванов: „Като ги изсичат, спестяват милиони левове от различни такси, както и да направят така, че върху построените от тях лифтове и влекове и изсечената гора за писти, това нещо на хартия да продължава да се води държавна гора".

Друга цел на протеста е да се покаже, че всиско това се прави в интерес на „Витоша ски", която иска да построи много по-голяма ски зона в природния парк, каза Иванов: „Тя започва от „Драгалевци" и „Симеоново", минава през „Алеко", Торфения резерват, Платото и стига до Черни връх - доста по-мащабна от лифтовата писта, която познаваме на Витоша в момента".

Според Константин Иванов е имало натиск над държавата с решението на фирмата да не пусне в експлоатация съществуващите съоражения, ако няма промени в закона. Той каза, че не очаква десетки хиляди хора да се включат в протеста, защото е работен ден. И призова тези, които не могат да присъстват на протеста, да подпишат онлайн петиция против изсичането на Витоша.