• Размер на шрифта:

Георги Бобев: Трябва ни дългосрочна стратегия за белите спортове

6 януари 2012 18:21 | Автор: Александра Гинева

Георги Бобев: Трябва ни дългосрочна стратегия за белите спортове © снимка: Sofia Photo Agency, архив  
Още по темата

България трябва да има дългосрочна стратегия за зимните спортове и промените в закона за горите, които облекчават строежа на влекове и лифтове в планините са само първата стъпка в развитието на белите спортове у нас. Това коментира в интервю за Дарик вицепрезидентът на Българска федерация по ски Георги Бобев.

Ето какво каза вицепрезидентът на Българска федерация по ски Георги Бобев пред Дарик:

Как ще се отразят промените в закона за горите по отношение на ски-пистите в България?

Изразявайки позицията и на федерацията, и на „Витоша ски”, това е една първа, надяваме се и не последна стъпка що касае възможностите за развитие на белите спортове въобще. Трябва да се има предвид, че това е една комплексна материя и юридическа, и тази промяна в закона за горите дава първата стъпка на възможности за развитие на тези спортове. А как ще се развият те, в кои зони, в кои центрове, това е съвсем отделен въпрос.

Знаете, предполагам, мнението на еколозите, които казват, че собствениците на лифтовете, които ще могат да правят своите съоръжения, без да променят предназначението на земята, ще доведе до загуби за бизнеса.

Това е абсурдно твърдение и ще ви кажа защо. Промяната на предназначението на една най-обикновена писта, ако приемем, че е 100 декара по да кажем някакви средни тарифи към момента е 3 млн. лева. А тук въобще не говорим за всички останали скъпо струващи съоръжения, които трябва да се направят към една писта. Можете да си представите за един инвеститор какво представлява. И говорим само за една писта. Ако трябва да развива някакъв център, световната практика в тази област показва, че дейността в повечето случаи, която касае лифтовата инфраструктура, поддържането на писти е или на нулата, или губеща. Ски-туризмът се издържа основно от хотелиерската дейност, съпътстващите услуги, докато дейността по поддръжката на пистите и съоръженията, която е изключително скъпа като цяло това е и в световен мащаб практиката е нека да кажем, че не е печеливша. Тази промяна, която беше приета с поправките от април, тя е абсурдна, тя не помага за създаването на някаква визия за развитие въобще, защото това е проблемът. България трябва да има визия за развитието на този сектор, който съвсем не е малък. Аз твърдя като лична позиция, че България има огромен потенциал за развитие на зимния туризъм и зимните спортове, абсолютно неизползван. За съжаление ние вече изоставаме, въобще не искам да се сравнявам с водещите държави. Ние изоставаме от държави като Словакия, Чехия, Украйна, Румъния, дори като популярност на белите спортове от една държава като Унгария, където най-високата точка е 1100 метра в цялата държава. И затова тази промяна, която беше приета, не беше съгласувана нито със собствениците на лифтова инфраструктура, нито със спортните организации, под натиск, който за нас е неясен, тя беше изключително рестриктивна, да не кажа убийствена за целия този бранш.

Казахте, че България трябва да има визия за развитие на зимните спортове. Правилната позиция, за да успеем да издигнем на нужното европейско ниво нашите зимни курорти, каква трябва да бъде оттук нататък и какви още промени трябва да се случат?

България трябва да развие своя стратегия за развитие на зимния туризъм, която включва и редица промени в закона за природните паркове и за националните паркове. Разбира се, това трябва да е съчетано, никой не казва, че това не бива да се съгласува и да бъде с балансиране на интересите що касае опазването на околната среда. Но аз ще ви дам два съвсем прости примера. Една държава, на която може би целият свят се стреми да подражава като развитие и стандарт - Швейцария, която е 40 000 кв.км, около половината й територия е планинска и има 2500 лифтови съоръжения. Едва ли можем да твърдим, че Швейцария е държава, която няма екологично законодателство, не се спазват норми и съответната грижа за природата не е приложена. Една държава като Австрия, която е 90 000 кв.км, има почти 4000 лифтови съоръжения и съответните писти и центрове за зимен туризъм и 23 000 км. писти. А ние в момента дискутираме, ние сме на дъното, през тези последни години няма никаква целенасочена инициатива на държавно ниво, която да регламентира този бизнес, да го подкрепи, да създаде някаква визия. Ние говорим за 4 национални центъра, общо лифтовите съоръжения са някъде около 40-50 и за общо писти около 150-200 км. Това е толкова минимално и да се вкарва това като някаква проблематика, която ще се създаде от този закон за горите... Това е една стъпка, но далеч не решава проблемите на зимния туризъм.Етикети: Георги Бобев, Закон за горите, промени закон за горите, зимен туризъм

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#4

аз - 08.01.2012 г. 16:24:07

Е то стана ясно, че в БГ ски идват да карат чужденци, а българите карат по Австрия, Франция и Италия, макар и да им излиза по-скъпо. И тук не става въпрос само за писти и сняг, а и за качество на обслужване и отношение. Наште са надули цените, защото на чужденците им е евтино, и на тях се гледа като на дойна крава, но това, което се предлага, често е мизерно. И много чужденци няма да повторят в БГ. Къде се бута да се сравнява с алпийските курорти, като е ясно, че няма база за сравнение, най-малкото поради чисто природни условия (щото ние нямаме глетчери и върхове над 3 хиляди метра). Имаме природа, имаме писти, но вместо да тръгват да разширяват легловата база и пистите, да вземат да помислят как да експлоатират природата по-разумно и като цяло да не го карат през просото в очакване на пачките с пари. В Швейцария със сигурност има лоши примери, както и навсякъде, където е стъпил човешки крак, но в Швейцария на много места са забранени автомобилите, имат изградена система за рециклиране и тн., макар и всичко да е доста скъпо. Хората са го измислили и никъде по тези държави няма да видиш купчините с бетон, зарязани тухли, отломки и торби с пясък, претъпканите паркинги, на които стои едър младеж и събира по 10 лв, мутренските заведения и местните бабаити. И те си имат кусури, но не мога да разбера, що ние никога не си взимаме поука, а търсим лесното. И като направят нови писти, та какво? Ще стане по-достъпно ли, по-организирано и приятно? Концесионерите ще взимат повече пари, а БГ-тата ще продължат да ходят по Австрия и Франция, т.н. В България нищо не се прави като хората. За справка - прекрасната ни морска ивица, която е тотално о*рана. Е как ще ме убедите, че няма да се повтори същото и с планините, като всичко е вече толкова прозрачно и порочно, че няма повече накъде?

#3

Енчев - 08.01.2012 г. 15:03:45

Макар по принцип да съгласен с този пич, нека не сравнява Швейцария и Австрия с България. Защото Алпите нямат нищо общо с нашите планини. Те в пъти по-големи и по-високи и повечето писти са над горската част и не се сече. Но и там има достатъчно лоши примери за околната среда от близкото минало, както ми каза познат шерйцарец.

#2

powder - 07.01.2012 г. 22:04:47

Chamonix e super.

#1

nova mutra - 07.01.2012 г. 09:48:19

suiss, sa primer???toq pa kade e bil? nai smotanite pisti i stari liftove.
sa primer e samo france!

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Пепеляшка се кара на добрата фея след бала: - Това, че каляската ми се превърна в тиква, някак си го преживях. Това, че кочияшите ми… Виж още