Засилва се натискът над Кристиан Вулф да се оттегли от президентския пост
Засилва се натискът над Кристиан Вулф да се оттегли от президентския пост / Reuters, архив

Президентът на Германия Кристиан Вулф, съюзник на канцлерката Ангела Меркел, е под растящ натиск да подаде оставка, след като наяве излязоха скандални разкрития, че той се е опитал да сплаши журналисти, за да не публикуват компрометиращи за него информации. Те били свързани с личен заем, получен при изгодни условия, и с проблеми със сестра му, предаде Франс прес.

Вулф беше избран за президент след няколко гласувания през юни 2010 г. На 12 декември 2011 г. в. "Билд", смятан за най-влиятелен в Европа със своите 12 милиона читатели и до този момент запазил добрия тон към президента, му съобщил, че ще публикува информация, че той е получил заем при изгодни условия от двойка богати бизнесмени. Тогава Вулф се обадил на мажоритарен акционер в издателската група Шпрингер, издаваща вестника, както и на Матиас Дьопфнер, председателя на директорския съвет, за да спрат публикацията. След като те не се съгласили, той оставил гневно съобщение на гласовата поща на мобилния телефон на главния редактор на вестника Кай Дикман, в което заплашвал със съд автора на статията.

Прокуратурата на Берлин обяви, че започва предварително разследване за тези заплахи въз основа на жалба, внесена от външна за случая страна.

Освен това в. "Велт", също издаван от групата "Шпрингер", разкри, че през юни миналата година Вулф извикал един от журналистите му в официалната си резиденция, за да изиска от него изтегляне на публикация, в която се говори за трудните отношения на президента със сестра му, посочва БТА.

Взет поотделно, всеки един от тези факти може да мине за проява на несръчност, но натрупването им буди безпокойство, посоча германското издание на в. "Файненшъл таймс", цитирано от Франс прес.

Политическата класа в Германия е разделена по въпроса. За някои съдбата на Вулф сега се намира в ръцете на канцлерката Меркел, посочва Франс прес. Евентуална оставка на Вулф ще се отрази зле на Меркел, която настояваше силно за избирането му, подчертава Ройтерс. Партньори от коалицията на Меркел вече оттеглиха подкрепата си за Вулф. Други представители на консерваторите също поискаха обяснения от Вулф до петък, когато той ще има поредна публична изява.

Коалицията на Меркел има мнозинство от едва 4 гласа в 1244-членното Федерално събрание - специалния орган, който избира президента на Германия.