Папата: Човечеството очаква Новата година със страх и надежда
Папата: Човечеството очаква Новата година със страх и надежда / снимки: Reuters

Папа Бенедикт Шестнайсети заяви днес, че човечеството очаква новата 2012 г. с опасения, но и с надежда за по-добро бъдеще, предаде АП.

Главата на Римокатолическата църква изпрати 2011 г. с традиционната вечерна литургия в базиликата „Свети Петър” във Ватикана, като отправи благодарствена молитва. „Още една година наближава своя край и ние очакваме новата, както всякога с трепет, желания и очаквания”, каза Бенедикт Шестнайсети.

84-годишният папа пристигна за службата прав върху платформата на колела, която започна да използва тази година, за да не се преуморява. Иначе той показа признаци на подвижност и добро здраве, пише БТА.

В неделя сутрин Бенедикт Шестнайсети отслужи и новогодишната дневна литургия, с която Ватикана отбелязва Световния ден на мира.

Папата Човечеството очаква Новата година със страх и надежда
netinfo

В първия ден на новата година, който Ватикана по традиция посвещава на Световния мир, папа Бенедикт Шестнайсети отслужи тържествена меса в базиликата „Свети Петър”, предаде АП.

В проповедта си Светият отец каза, че ключът към желаното бъдеще е обучаването на младите хора на основни ценности и добродетели. Папата подчерта положителните качества на младите хора, които по природа са отворени към диалог и взаимно уважение, но предупреди, че има риск социалната действителност да ги тласне към нетолерантност и насилие. Ако обаче бъдат правилно образовани, те ще се превърнат в „съзидатели на мира”, каза главата на Римокатолическата църква. Бенедикт Шестнайсети говори за „сенките, които помрачават хоризонта на днешния свят”, но не спомена конкретен конфликт или икономическата криза, засегнала много страни.