Сезирали Еврокомисията за промените в закона за горите
Сезирали Еврокомисията за промените в закона за горите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Партия „Зелените" е сезирала Европейската комисия за предлаганите промени в закона за горите, които облекчават строежа на влекове и лифтове в планините. „Промените в закона за горите са коледен подарък за офшорни компании и отворена врата за ограбване на българската природа", коментираха еколози и поискаха оставката на министър Найденов заради спорните промени.

„Промените в закона за горите спестяват на фирмите милиони левове, които иначе трябваше да се дадат за разрешителни за строеж", обясни Живко Богданов от "Световен фонд за дивата природа" (WWF).

По думите му параграф десети обвързва правата за ползване на горски територии с наличието на някакви съоръжения на тях, било то лифтове, влекове или пък някакви други, без да прави разлика дали тези съоръжения са построени законно или не. „И какво означава тогава, кой ще ми даде обяснение, ако някоя писти, лифт или влек са построени незаконно, то директно ще дадем право на този, който го е построил, да притежава тази гора ли? Просто текстовете на закона явно сочат в такава посока. Също така какво се получава в случая както да кажем на Витоша, където има две писти според документите и плановете за собствеността там, това са Лалето и Ветровала. На Ветровала има два влека, единият е на един собственик, другият да друг, е тогава на кой собственик ще бъдат учредени правата за ползване. Просто абсолютни недомислици в текстовете на закона", каза той.

Тези промени са идеална форма на държавна помощ, която може да бъде санкционирана от Европейската комисия, посочи още Живко Богданов. Според еколозите с тези промени ще бъдат създадени фиктивни влекове, като претекст за сеч на гората.