Роми нападнаха линейка в русенско село
Роми нападнаха линейка в русенско село / Sofia Photo Agency, архив
Роми нападнаха линейка в русенско село
48607
Роми нападнаха линейка в русенско село
  • Роми нападнаха линейка в русенско село

Тълпа роми от русенското село Малко Враново нападна екип на Центъра за спешна помощ от Сливо поле. Медиците се отзовали на сигнал, подаден на 29 декември в 20:24 минути след тежка катастрофа, при която са загинали двама младежи на 18 и 20 години, а други двама са били тежко ранени.

Около 300 роми са нападнали снощи линейката, отишла да окаже помощ на пострадалите при катастрофа в селото, потвърди пред Дарик шефката на Центъра за спешна помощ в Русе д-р Пенка Бахчеванова. По думите й сигналът за инцидента е подаден на телефон 112 в 20:24 часа. 12 минути след сигнала линейката е била на мястото на инцидента, като е пристигнала там преди полицейския автомобил. Разстоянието от Сливо поле до Ряхово е 18 километра. Четиримата пострадали вече били извадени от автомобила. Две от момчетата били мъртви, а състоянието на другите двама е било много тежко. Събралите се хора започнали да обвиняват екипа, че е закъснял и заудряли по линейката, при което счупили предното ляво огледало.

Наложило се да бъдат извикани допълнително полицаи, за да не се стигне до саморазправа.

Според чичото на двамата загинали, който е баща и на едното от ранените момчета, причината за недоволството е забавянето на линейката. По думите му реанимобилът е дошъл чак след половин час, а би трябвало да вземе разстоянието от Сливо поле до Малко Враново - 18 км, за не повече от 10 минути.

Фелдшерът Рафи Османов обаче е категоричен, че са пристигнали за десетина минути. Пострадалите са били вече извадени от колата и поставени по земята. Екипът се е заел да помогне на оцелелите, като е извикал още една линейка от Русе. Под натиска на тълпата фелдшерката, която пристигнала от Русе, започнала реанимация и на едно от починалите момчета, която продължила 20 минути.