Силна коледна кампания на БМЧК
Силна коледна кампания на БМЧК / netinfo

За Коледа и Нова година доброволци от Българския младежки Червен кръст в Сливен организираха дарителска кампания за деца, съобщават от хуманитарната организация.

Традиционната коледна кампания и тази година беше насочена за подпомагане предимно на деца в нужда и в неравностойно положение. В кампанията, която продължава до последните дни на годината, се включиха ученици, родители, училищни ръководства.

В инициативата на БМЧК „Деца помагат на деца", която започна на 5 декември с апел за набиране и изготвяне на коледни подаръци от учениците за техни непознати връстници и приятели откликнаха редица училища. Възпитаници на Начално училище "Васил Левски" подготвиха 97 коледни пакета с ученически пособия, тоалетни принадлежности, дрехи и играчки. Една част, от тях бяха предоставени на децата от ДДУИ в Кермен, а друга - на децата от Звено „Майка и бебе" и Центъра за настаняване от семеен тип. В ХІ СОУ "Константин Константинов" осигуриха 98 подаръка, ОУ "Д-р Иван Селимински" - 40 подаръка, 10 СОУ „ Йордан Йовков" - 4 торби с подаръци, 12 ОУ „ Елисавета Багряна" - 27, СОУ „П. Яворов" - 45, ПГИ "Проф. д-р Димитър Табаков" - 12 торби.

Общо 321 деца получиха коледни подаръци - в началното училище в село Радево, Дневния център „Св. Стилиян Детепазител", Защитено жилище - 1 и 2, Детска ясла 3, ПДГ „Зорница", ДМСГ, деца и ученици в село Ябланово и в Котел.

Членовете на клуба на БМЧК „Помощ от сърце" при ОУ „Св. св.Кирил и Методий" събраха и занесоха коледни подаръци в Седмична детска градина „Калина".

Клубът „ Безвъзмездна помощ" при Хуманитарната гимназия „Дамян Дамянов" събра средства на своя акция в училището, с които купи лакомства и посети Дневния център „Св. Стилиян Детепазител" и Центъра за настаняване от семеен тип. Доброволци от ГПЗЕ „З. Стоянов" посетиха с подаръци ДМСГ в града.

Поради падналия сняг, доброволците от новосформирания клуб в село Бяла паланка не успяха да поднесат приготвените от тях подаръци, но ще го направят след ваканцията.

На Коледа десет младежи - доброволци бяха с касички пред църквите „Св. Димитър" и „Св. Никола" в Сливен и събраха 493.29 лв. за деца в неравностойно положение.

Както всяка година, така и тази, непосредствено преди Коледа 200 деца в неравностойно положение получиха пакет с хранителни продукти на стойност 10 лева - 121 от децата са от Сливен, 30 от Нова Загора, 27 - от Котел и от Твърдица - 22 деца.

Четири деца от област от Сливен, пострадали при пътни злополуки, за празника получиха от Националния дарителски фонд на БЧК финансова помощ общо от 2300 лева.

Доброволците на БМЧК организираха коледно парти на своите приятели от двете Защитени жилища в Сливен. Децата, настанени в отделенията на МБАЛ „ Д-р Иван Селимински" в Сливен и МБАЛ „ Св. Петка" в Нова Загора децата получиха играчки - дарение от Асоциация „ Силви Вартан за България".