Газът поскъпва с 4,3% от Нова година, цените на топлото се запазват
Газът поскъпва с 4,3% от Нова година, цените на топлото се запазват / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Газът поскъпва с 4,3% от Нова година, цените на топлото се запазват
48584
Газът поскъпва с 4,3% от Нова година, цените на топлото се запазват
  • Газът поскъпва с 4,3% от Нова година, цените на топлото се запазват

Увеличението на природния газ от 1 януари ще бъде около 4.3%, реши на свое закрито заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Заради това парното няма да поскъпва. В началото на декември Булгаргаз поиска поскъпване от близо 18 на сто. Пред Дарик изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов посочи, че през първите три месеца на следващата година то със сигурност ще натрупа загуби.

Според Гогов регулаторния орган е трябвало да уважи искането им за 18-процентно увеличение. По думите му това са цифрите, които показва икономическата логика. „Това са реални уравнения, които показват точно тази цифра", допълни шефът на газовия доставчик.

Гогов каза, че вследствие на решението на регулатора управляваното от него дружество ще натрупа финансова загуба. Той не се нае да прогнозира каква корекция в цената на синьото гориво би поискал „Булгаргаз" за второто тримесечие на следващата година, тъй като по думите му това е въпрос на събития, които ще се случат в периода от януари до март.