Бойко Борисов отговори на въпросника на Пруст
Бойко Борисов отговори на въпросника на Пруст / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Пенсионната реформа трябваше да се проведе по-рано - още 2010 година - такова мнение изрази в "Здравей, България" премиерът Бойко Борисов. Разговорът с него води гост-водещият на предаването Константин Вълков - програмен директор на Дарик радио.

"През 2010-а показателите бяха други и имаше възможност да се опитаме да намерим със синдикатите общ език. Благодаря им, че вчера неофициално са се върнали на тристранката и са провели разговори със Симеон Дянков. Смятам, че това, което правим, ще е добро за страната и през 2016 г. ще даде резултат", заяви Борисов.

На въпрос дали Росен Плевнелиев е подходящ за поста президент на България Борисов коментира, че той е човек, който влиза дълбоко в същината на даден проблем и не е нужно непременно да е авторитарна личност, за да тропне по масата и да каже "не". В тази връзка премиерът е убеден, че Росен Плевнелиев ще се справи с поста. Според него темите през 2012 година ще бъдат кризата и липсата на пари.

Водещият Константин Вълков помоли премиера да отговори на блиц въпросник на френския писател Марсел Пруст. Той създава 30 въпроса, на които политици, министри и кардинали отговарят и създават представа за това какви са всъщност.

Ето какво отговори министър-председателят Борисов:

Главната черта от характера му - сериозността.
Най-големият му страх в момента - кризата.
Черта от характера, която не харесва - добротата.
Най-голяма екстравагантност - на 52 години да биеш „Левски" и ЦСКА на футбол.
За какво съжалява най-много през изминалата година - това, че пенсионната реформа не е направена още през 2010 година.
С какво би искал да се занимава, ако може да избира - това да бъде главен секретар.
"Не исках никаква политическа кариера, исках да си остана главен секретар. Ако тройната коалиция не ме бяха изгонили, сигурно още щях да марширувам по плаца", коментира в тази връзка Борисов.
Грешките, които би простил и тези които не би - тази по невнимание. "Всеки ги прави. Те са и големи, и малки, но са грешки. Но има такива, които не могат да се простят", каза Борисов.
Природна дарба, която би искал да притежава - да бъде полиглот, тъй като това е голямо предимство.
Военното действие, от което се възхищава най-много - направеното от цар Калоян.

Интервюто с Бойко Борисов четете тук