Неврокопски митрополит Натанаил: Вярата, надеждата и любовта да царуват във вашите сърца
Неврокопски митрополит Натанаил: Вярата, надеждата и любовта да царуват във вашите сърца / снимка: DarikNews.bg, Благоевград
Неврокопски митрополит Натанаил: Вярата, надеждата и любовта да царуват във вашите сърца
48501
Неврокопски митрополит Натанаил: Вярата, надеждата и любовта да царуват във вашите сърца
  • Неврокопски митрополит Натанаил: Вярата, надеждата и любовта да царуват във вашите сърца

„Великият празник на Рождество Христово носи на душите и сърцата ни радостното послание на вярата, надеждата и любовта. Когато човечеството е уморено от всекидневните грижи за оцеляването си, когато грехът със своите примамки го измъчва, когато незнанието му за Бога го смущава, Сам Господ Иисус Христос, Единородният Божий Син, идва със Своето Рождество да ни каже: „Дойдете при Мене! Хвърлете долу железните вериги на безплодната си логика, открийте истинското си предназначение и обикнете брата си". Христос винаги ни призовава това да правим" - това каза в Рождественското си послание на Неврокопския митрополит Натанаил.

„Обстановката, която създава съвременният ни свят, не е онази, която бихме имали, ако Христос царуваше в сърцата и душите ни и най-вече в сърцата и душите на великите, силните и богатите на земята. В своето мнозинство тези хора почти не желаят да знаят за Христос и не чуват думите за вечния живот, които Сам Той ни е оставил. Въпреки великите достижения на науката и напредъка на културата виждаме, че човешките хитрости, неискрености, интриги, изопачаване на истината, отмъщения, злоба, незаконните забогатявания, изопачавания и всякакви усилия на атеизма помрачават световното небе и човеците се съблазняват, заблуждават и плашат", каза още Неврокопският митрополит Натанаил.

„Трябва твърдо да отстояваме вярата си пред световните предизвикателства, за да останем верни, истински и чисти деца на Иисус Христос и на Евангелието Му. „Божият Син стана човешки Син", като от любов към човека избра да се роди в бедността на Витлеем. И затова Той постави като предпоставка и условие за нашето спасение любовта. Да помним, че там, където не присъства любовта, там отсъства и Христос", добави Неврокопският митрополит Натанаил.

И добави: „Моля се от дълбочината на сърцето си Новородилият ни се Богомладенец Иисус Христос да ви благослови, да бъде ваш помощник и покровител, както и на всички човеци с добра воля по света. Безграничната Божия любов, проявявана към нас, човеците, е гаранция, че Той ще ни избави от всякакво затруднение. Но от нас се изисква ние да повярваме искрено в Него и да бъдем верни Негови чеда. В радостта на Рождественския празник с горните мисли отечески поздравявам всички свещенослужители, църковни служители, православни християни и всички хора с добра воля на днешния празник в този велик християнски празник с благопожелания вярата, надеждата и любовта да царуват във всички човешки сърца".