Психолог: Все по-често се храним по навик, а не защото сме гладни
Психолог: Все по-често се храним по навик, а не защото сме гладни / снимка: Sofia Photo Agency
Психолог: Все по-често се храним по навик, а не защото сме гладни
48497
Психолог: Все по-често се храним по навик, а не защото сме гладни
  • Психолог: Все по-често се храним по навик, а не защото сме гладни

Все по-често се храним по навик, а не защото сме гладни. Потребността от едно или друго ястие е вид психологически код, който отразява моментното ни състояние. Тезата е на психолога Мария Стефанова, която подготвя за печат книга със заглавието „Кулинарна психология". В нея чрез рецепти от различни региони на страната авторката прави психологически профил на хората, които живеят там.

Големият проблем според нея в днешно време като отношение към храната е, че децата научават за храните в супермаркетите, където ги виждат в техния готов вид: „Често се храним не защото изпитваме насъщен истински глад, който е предизвикан от нашето физиологично състояние, а по навик, за да компенсираме или защото това, което виждаме пред себе си, предизвиква у нас лакомия".

„След като снощи тихо и дълго светлинките са блещукали и са осветявали празничната бъдна трапеза, където основно място заема както боговицата - хляба, така и символите на плодородието за българина, то днес може да се поотпусне и да има повече блажно и храни, които се свързват не само зимата, но и с очакването за това, че предстоят още празнични дни със събирането на семейството и със сядането на празничната трапеза", коментира Стефанова.

Целия разговор с Мария Стефанова чуйте в прикачения звуков файл.