Осем дами са част от тазгодишната ни експедиция до Антарктида
Осем дами са част от тазгодишната ни експедиция до Антарктида / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Осем дами са част от тазгодишната ни експедиция до Антарктида
48454
Осем дами са част от тазгодишната ни експедиция до Антарктида
  • Осем дами са част от тазгодишната ни експедиция до Антарктида

Осем дами участват в тазгодишната 20-та поред антарктическа българска експедиция. Това съобщи в интервю за „Дарик кафе” проф. Христо Пимпирев, който заминава на 5 януари с последната група от участници в експедицията.

Тази година България има свой проект, с който ще изследва как глобалното затопляне влияе на тюлените. Въпреки че бюджетът на експедицията е под 300 000 лева - доста под средствата, с които разполагат екипите на други държави, които нямат дори бази на Антарктида. Проф. Христо Пимпирев сподели, че нашият проект е първия по рода си в тази част на Антарктика. Той поясни, че ще се взимат проби от кожите на тюлените и ще се правят генни изследвания.

Проф. Пимпирев разказа и за проект на японци, които занесли в българската база четири безпилотни самолета, снабдени с геофизична апаратура и в един от малкото хубави дни на Антарктида извършили първия безпилотен полет там - 270 км.

Нов параклис и ветрогенератори са в плановете на експедицията

Освен това до българската база ще бъде построен нов православен параклис, като антарктиците ни се надяват в рамките на експедицията да успеят да монтират и ветрогенератори, с които да осигурят енергийната независимост на българската база на остров Ливингстън. Генераторите ще спрат и замърсяването от отоплението с горива. Старият параклис, направен преди години с подръчни материали много остаря, каза проф. Пимпирев. Новият параклис, който също ще носи името на „Св. Иван Рилски”, се прави с финансовата подкрепа на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. Параклисът е от сглобяеми елементи и е изработен в Аржентина. В момента той е качен на кораб и материалите за него се очакват в българската база в края на януари.

Председателят на Българския антарктически институт се надява за следващата експедиция догодина българската база да може да си позволи и интернет, който в момента е скъпо удоволствие за нашите антарктици. За разлика от други бази, които имат даже и телевизия, нашите изследователи в момента разполагат само със сателитен телефон за връзка. Първите заминали още през ноември членове на експедицията ще посрещнат Коледа и Нова година в базата.

Засилен туристически интерес към Антарктида

На Антарктида става все по-населено - появиха се много нови бази, много туристи, вече даже има планове за постоянно населване на Ледения континент и за строеж на градове там. Това разказа в интервю за Дарик председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев. По думите му все още нямало регулация по въпроса за туризма в антарктическия договор с цел да не се наруши крехката екосистема там.

„Появиха се много бази, много туристически кораби, които кръстосват тези води. Този антарктически договор трябва да регулира туризма, защото като слязат 200 души на едно място, на тази уникална среда не може да няма някакво въздействие върху нея”, коментира проф. Пимпирев. Ние не сме туристическа експедиция, така че не взимаме туристи, добави той.

По думите му има българи, които са посетили Антарктида като туристи чрез агенции. Плащащ 7000-8000 евро за една седмица и отиваш, допълни професорът.

Вече мислят за градове на Ледения континент

Проф. Христо Пимпирев посочи, че климатичните промени са най-осезаеми в полярните региони и затова и в Антарктида основните изследвания са свързани с промените в климата и затоплянето. „Специално в Западна Антарктида, където е българската база, аз с очите си виждам как ледникът, който опираше до една от къщичките, се отдръпна с повече от 150 метра за 20 години. Така че това е голямо затопляне, води до повишаване на морското ниво, изменение на климата в глобален план, не само на Антарктида", допълни той.

След още сто години може да живеят хора, да има градове - аз така виждам бъдещето, прогнозира проф. Пимпирев. И допълни, че вече има планове за населване на Антарктида, където да живеят постоянно хора и да се строят хотели.